Ribli Dezső Junior Prima díjas

2019.12.03.
Ribli Dezső Junior Prima díjas
Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék doktorandusza Magyar tudomány kategóriában kapta a rangos elismerést. 

Idén is tíz fiatal tudós munkáját ismerték el a Junior Prima Díj Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által támogatott Magyar tudomány kategóriájában. A szakmai zsűri döntése nyomán 2019-ben az agrártudomány, a biológia, a fizika, a gyógyszerészet, az orvostudomány és a vegyészet területén kiemelkedő kutatómunkát végző, 33 év alatti tudósok vehették át a kétmillió forinttal járó elismerést a Magyar Tudományos Akadémián.  

Ribli Dezső végzős PhD-hallgató a mesterséges intelligencia széles körű tudományos alkalmazásaival ért el kimagasló eredményeket, témavezetője Csabai István, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék professzora. Korán felismerte a mesterséges intelligenciában rejlő potenciált a tudományos kutatások terén. Munkája során a legmodernebb gépi tanulási algoritmusok tudományos hasznosításával foglalkozott orvos-biológiai és kozmológiai témákban, interdiszciplináris kutatásai gyorsan nagy nemzetközi visszhangot váltottak ki.  

Legnagyobb nemzetközi elismerést kiváltó munkája az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet és Joe Biden volt alelnök által indított Cancer Moonshot kezdeményezés keretében szervezett The Digital Mammography DREAM Challenge versenyre beküldött algoritmusa. Ezen a nemzetközi megmérettetésen több mint 1200 induló között második helyezést ért el, majd a verseny későbbi szakaszában az ő algoritmusának továbbfejlesztett változata bizonyult messze a legpontosabbnak. Az emlődaganat röntgenfelvételeket az úgynevezett mélytanulásos mesterséges intelligencia módszerrel elemezte, és ért el az orvosokéhoz hasonló pontosságot. Példamutató, hogy a színtiszta alapkutatási eredmények mellett,

társadalmilag kiemelkedően hasznosítható eredményeket is elért rákdiagnosztikai területen.

A több szűrési centrum együttműködését igénylő orvosi képdiagnosztikai projektekben kiváló együttműködési és munkaszervezési képességei is megmutatkoznak. Precizitásának köszönhetően több adatfelvételi protokoll készült el, melyekkel patológiai és mammográfiai archívumok készülnek a gépi tanulás további fejlesztéseire. Eredményeire alapozva országos tesztelési program is indult, enyhítendő a hazai radiológushiányt.

A díjazottak személyére minden évben a Magyar Fejlesztési Bank által felkért, az egyes tudományterületeket képviselő szaktekintélyek, akadémikusok, professzorok tesznek javaslatot. Idén több mint negyven kutatót terjesztettek fel az elismerésre. 2007 óta az idei tíz díjazottal együtt összesen már 131-en tartoznak a Junior Prima “Magyar tudomány” kategória nyertesei közé. A Magyar Tudományos Akadémián tartott díjátadón Lovász László, az MTA elnöke, Láng Géza nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyért felelős helyettes államtitkár és Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója adta át az elismeréseket. A díjazottak teljes listája az MFB honlapján olvasható.

Forrás: ELTE TTK


Korábbi cikkeink:

Adatvezérelt gyógyítás
Fizikusaink cikke a Nature Scientific Reports Top 100-as listáján
Fedezhet-e fel új módszereket a mesterséges intelligencia?
Távirányító nem-kódoló DNS 
Mesterséges intelligenciával a pontosabb rákdiagnosztikáért