Scheuer Gyula az ELTE kancellárja

Eredményesen zárult a kancellári pályázatok második fordulója, így abban a nyolc állami felsőoktatási intézményben is megkezdhetik munkájukat a kancellárok, ahol az első fordulót követően nem volt sikeres pályázat. Az eredményeket 2014. december 23-án hozta nyilvánosságra az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem frissen kinevezett kancellárja Scheuer Gyula, a kancellári megbízás kezdő időpontja 2015. január 1.

Scheuer Gyula 1963-ban született Budapesten. A Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd Budapesten szerzett közgazdász diplomát, 1989-ben pénzügytanból doktorátust. 1987 és 1990 között a Magyar Tudományos Akadémia Ipar- és Vállalatgazdaság Kutató Intézetében dolgozott, 1990 és 1992 között az Állami Vagyonügynökség tanácsosa volt. 1992-től 1994-ig különböző pénzintézeteknél töltött be vezető pozíciókat, többek között részt vett az első országos értékpapír kereskedelmi rendszer kialakításában a K&H Brókerház Kft-nél. 1995 óta a Pannon Váltó Nyrt. igazgatótanácsának elnöke, ingatlanfejlesztéssel és portfólió menedzsmenttel foglalkozik. 2010 októbere óta a XXI. és a XVIII. kerület pénzügyi tanácsadója.

Az állami felsőoktatási intézmények új irányítási rendszerében a rektor az intézmény első számú vezetője, de a kancellár felel az intézmények igazgatási, gazdálkodási, jogi, közbeszerzési, műszaki, informatikai működtetéséért. Az emberi erőforrások minisztere 2014. július 28-án huszonkilenc pályázatot jelentetett meg az állami felsőoktatási intézmények kancellári megbízására. A huszonkilenc pályázatból huszonegy intézményben volt sikeres a pályázat, így a kancellárok 2014. november 15-ei hatállyal ezekben az intézményekben megkezdték tevékenységüket. Azon nyolc felsőoktatási intézmény – köztük Eötvös Loránd Tudományegyetem – esetében, ahol nem volt eredményes a pályázat, 2014. november 7-én új pályázatot írtak ki. A pályázókat egy bizottság hallgatta meg, majd tájékoztatták véleményükről az emberi erőforrások miniszterét mint javaslattevőt. Végül a kinevezési jogkör gyakorlójaként a miniszterelnök a miniszter javaslatai alapján hozott döntést a kancellárok személyével kapcsolatban.

Scheuer Gyula önéletrajza itt elérhető.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Magyar Közlöny 2015/2.

Mezey Barna rektor és Scheuer Gyula kancellár közös interjúja a Magyar Nemzetben a kettős intézményirányítás várható következményeiről

A kancellári utasítások honlapunkon itt, a rektori-kancellári utasítások itt találhatók.

2015.01.16.