Szociális integráció a visegrádi országokban

Szociális integráció a visegrádi országokban
01/26

2022. január 26. 17:00

online

01/26

2022. január 26. 17:00 -

online


Hungler Sára, az ÁJK adjunktusa tart angol nyelvű előadást az ELTE Alumni „What’s new in science?” sorozatában.

A Szociális Jogok Európai Pillérének keretében kitűzött szociális integráció célja, hogy jobban teljesítő gazdaság és méltányosabb társadalom jöjjön létre az Európai Unióban. Ugyanakkor ez a mélyebb integráció felszínre hozza azt az eredendő problémát, hogy a tagállamok a szociális területen a tagállami szuverenitásuk mind teljesebb megőrzését kívánják elérni, ez a tendencia azonban a szociális integráció sikerét is veszélyeztetheti. A politikai gazdaságtan elmélete szerint a visegrádi országok egy klasztert alkotnak, így feltételezhető, hogy a mélyebb integráció hasonló kihívások elé állítja az országokat. Amikor jogtudományi módszerekkel vizsgáljuk ezekben az államokban a szociális integráció egyes területeit, akkor láthatóvá válik, hogy ezek az országok mégsem alkotnak szoros egységet. Az előadás az anyasági ellátások és a munkanélküliség esetre járó juttatások példáján keresztül mutatja be, hogy milyen eltérő logika mentén biztosítják az országok ezeket az ellátásokat. Ez pedig – szorosabb integráció helyett – sokkal inkább adaptációs nyomást okoz az országoknak, és inkább olyan, deregulációra épülő nemzeti szabályok megalkotásához vezetnek, amelyek csökkentik a foglalkoztatás költségeit és a szociális védelem szintjét, és ezáltal növelik a V4 országok versenyképességét a belső piacon és egymással szemben is.

Hungler Sára doktori fokozatát 2015-ben szerezte, jelenleg posztdoktori kutatásán dolgozik. Kutatási területe az Európai Unió munka- és szociális joga. Számos hazai és nemzetközi munkajogi szervezet tagja, 2021 óta a Magyar Tudományos Akadémia mellett működő Fiatal Kutatók Akadémiájának választott tagja, ahol a kisgyermekes kutatónők helyzetével foglalkozik.

A Nemzetközi Alumni Tagozat „What’s new in science?” rendezvénysorozata keretében angol nyelvű tudománynépszerűsítő előadások hangzanak el. A sorozat első évadának négy előadása azt vizsgálta, milyen hatással van a COVID-19 pandémia az oktatásra. A második évad előadásai tematikájukban a CENTRAL Network aktuális témájához („Közép-Európa: ami összeköt és ami megoszt”) kapcsolódnak.

A CENTRAL Network öt közép-európai egyetem, a prágai Károly Egyetem, a Varsói Egyetem, a Bécsi Egyetem, az ELTE és a berlini Humboldt Egyetem összefogásában alakult meg 2014-ben. Az együttműködés keretében változatos kutatási és ismeretterjesztő tevékenységek zajlanak. Törekvésésének köszönhetően Európában és Európán kívül is nagyobb szerepet kap a közép- és kelet-európai régió tudományos diskurzusa.

Regisztráció