Talajerőforrás-gazdálkodási központ alakult

2022.03.18.
Talajerőforrás-gazdálkodási központ alakult
Közel 540 millió forintos támogatásból alakult meg a Kelet-Közép-európai Fenntartható Talajerőforrás-gazdálkodási Tudásközpont a fenntartható talajerőforrás biztosítása és a talajbiom interdiszciplináris kutatása érdekében. A tudásközpont szakmai vezetői Márialigeti Károly egyetemi tanár, az ELTE Környezettudományi Centrum igazgatója és Szili-Kovács Tibor, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont munkatársa.

Az új központot az ELTE Természettudományi Kara és az ELKH Agrártudományi Kutatóközpontja (ATK) több hazai, valamint külföldi (cseh, román) kutatóintézet és vállalkozás bevonásával hozta létre a GINOP-2.3.2-15- 2016-00056 pályázat keretében. 

A 2017. január 21. és 2022. március 21. között futó projekt során az 1960-ban elindított, világviszonylatban egyedülálló martonvásári növénytermesztési tartamkísérlethez és célszerűen megválasztott kontroll területekhez kapcsolódóan folytak vizsgálatok.

Az 537.50 millió Ft európai uniós támogatásból a kutatók mintegy 1000 talajminta komplex – agronómiai, hagyományos és innovatív talajfizikai, kémiai, biológiai, metagenomikai – elemzését végezték el. Az adatbázis alapján a kutatók az európai színtéren alkalmazható, környezetkímélő, a mainál hatékonyabb, fenntartható növénytermesztési eljárásokra tehetnek javaslatot.

Márialigeti Károly egyetemi tanár előadása a martonvásári rendezvényen

A résztvevők a talajminta-elemzésen túl mintegy 180 millió forint értékű eszközbeszerzéssel három korszerű laboratóriumot is felállítottak, ahol a talaj–mikrobióta–növény rendszert vizsgálják. A Talajmetagenomikai Laboratórium és a két talajökológiai (vizualizációs és talajmikrobiológiai) laboratórium létrehozásához az ATK és a Magyar Tudományos Akadémia saját forrásait is felhasználták.

A kutatásban a két intézmény részéről több mint 20 kutató és megközelítőleg ugyanennyi hallgató és technikai munkatárs vett részt. 

A zárórendezvényt 2022 márciusában tartották, a martonvásári ünnepségen köszöntőt mondott Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja, Vida Gyula, az Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója, valamint Balázs Ervin akadémikus is. Márialigeti Károly ismertette az ELTE TTK Talajbiom Kiválósági Központ kutatási munkatervét, a rendezvényhez online csatlakoztak a projekt külföldi partnerei.

A programot bemutató kiadvány itt elérhető, a főbb eredményekről a Természettudományi Kar honlapján is tájékozódhat.