Tanítsunk Magyarországért!

2020.01.20.
Tanítsunk Magyarországért!
Az ELTE is csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019-ben indult, a hátrányos helyzetű régiók tanulóit segítő kezdeményezéséhez: a projekt keretében indított mentorprogram nyitórendezvényére január 23-án várják az érdeklődő hallgatókat.

Tanítsunk Magyarországért! elnevezéssel társadalmi felzárkózást és érzékenyítést célzó program indult Magyarországon 2019-ben, a programot az Információs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma hívta életre a Klebelsberg Központ és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közreműködésével.

A kezdeményezéssel a kistelepülésen élő általános iskolásokat kívánják támogatni tanulmányaik sikeres elvégzésében, továbbá

az egymásról való gondoskodást és a közösséghez tartozás élményének megélését is szeretnék segíteni.

A program a 2019/20-as tanévben Borsod, Szabolcs, Hajdú-Bihar és Baranya megyében és ötven településen indult el a Debreceni Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem diákjainak közreműködésével.

Az egyetemi mentorprogramban résztvevő egyetemisták a közreműködő általános iskolák egyikében meghatározott számú 7. osztályos kisdiákkal kezdik meg a közös munkát és élményszerzést. Egy hallgató maximum négy-öt kisdiákot vesz a szárnyai alá, és segít nekik, hogy sikerrel fejezzék be az általános iskolát, tovább folytassák tanulmányaikat a középfokú oktatásban. A mentorok emellett megismertetik a kisdiákokkal a településen túli világot is (állatkertbe, moziba, múzeumba viszik őket), ami motiválhatja őket a fejlődésben.

A programhoz idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem is csatlakozik. Részt vehet benne az ELTE bármely karának bármely szakos, bármely évfolyamos, de nem végzős, nappali tagozatos hallgatója, akinek még legalább egy éve van a záróvizsgáig. A vállalkozó egyetemisták a mentorálás idejére ösztöndíjat és ingyenes utazási lehetőséget kapnak, az ösztöndíjat eredményesség alapján további juttatások egészíthetik ki. Az ELTE-n a projektet a Tanárképző Központ koordinálja.

Az ELTE Tanítsunk Magyarországért! mentorálási program projektindító ünnepségét január 23-án a Bölcsészettudományi Karon tartják, ahova várnak minden érdeklődő hallgatót. Az ünnepségen köszöntőt mond György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár és Zentai László, az ELTE oktatási és tanulmányi ügyek rektorhelyettese, majd Antalné Szabó Ágnes, a Tanárképző Központ  főigazgatója tart tájékoztatót.