Társadalmi befogadás és sokszínűség

2022.09.21.
Társadalmi befogadás és sokszínűség
„Hozzáférés és részvétel az európai felsőoktatásban: kihívások és lehetőségek” címmel 2022. szeptember 16-án az ELTE-n rendezték meg az első CHARM-EU Inklúziós Konferenciát. 

A résztvevőket Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztos levélben köszöntötte. A biztos gratulált a CHARM-EU Szövetségnek a 2022-es Erasmus+ pályázaton elnyert újabb támogatáshoz, és kiemelte, hogy a Szövetség munkája és eddigi eredményei hozzájárulnak az Európai Oktatási Térség víziójához, amelyben a társadalmi befogadásnak kulcsszerepe van.

Az egynapos, hibrid formátumú konferenciát Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: a CHARM-EU megteszi a lépéseket annak érdekében, hogy a társadalmi befogadás és a sokszínűség szempontjai ne csak a szakpolitikai dokumentumokban jelenjenek meg, hanem a felsőoktatás mindennapjait is áthassák. Beszédét követően Prónai Csaba, az ELTE Társadalomtudomány Karának dékánja, Meritxell Chaves, a CHARM-EU Szövetség menedzsere és Fazekas Ágnes Sarolta, a Szövetség inkluzivitásért felelős munkacsomagjának vezetője is köszöntötte a résztvevőket.

A ceremóniát kerekasztal-beszélgetés követte: a résztvevők megosztották elképzeléseiket a felsőoktatási inklúzió kapcsán, és felvázolták azokat az akadályokat és támogató tényezőket, amelyek meghatározóak lehetnek a felsőoktatáshoz való hozzáférés szempontjából. A beszélgetésben az Európai Bizottság (DG EAC), illetve a EUTOPIA, az EDUC és a CHARM-EU egyetemi szövetségek képviselőinek nézőpontjai mellett

megjelentek a társadalmi és az ifjúsági szervezetek, az oktatók és a hallgatók szempontjai is.

A második szekció hallgatói és oktatói panelbeszélgetései lehetőséget biztosítottak a személyes tapasztalatok megosztására és a potenciális fejlesztési területek meghatározására, valamint a tanulságok levonására a CHARM-EU Szövetség inklúzió terén végzett munkája kapcsán. A résztvevők megismerhették a partneregyetemek jó gyakorlatait a társadalmi befogadás és a sokszínűség támogatása terén.

A délutáni blokkok során a résztvevők kis csoportokban, műhelymunka keretében keresték a választ arra a kérdésre, hogyan néz ki a jövő befogadó egyeteme, illetve milyen módon támogatható a megteremtése, és mit tehetnek ennek érdekében az egyetemi közösségek tagjai. A csoportok végül megosztották egymással a legfontosabb megállapításaikat, amelyeket a konferencia szervezői felhasználnak majd egy konkrét ajánlásokból álló cselekvési terv elkészítéséhez, amelyet aztán uniós, nemzeti és regionális döntéshozókhoz is eljuttatnak.

A konferencia során bemutatott és elkészített anyagokat és jó gyakorlatokat feltöltik a konferencia honlapjára. Bővebb információk a CHARM-EU-ban folyó innovatív munkáról az alábbi linken olvashatók.

CHARM-EU Inklúziós Konferencia - 2022. szeptember 16.

CHARM-EU Inklúziós Konferencia - 2022. szeptember 16.

0

/

0

0

/

0