Társadalmi problémák innovatív megoldásai

2022.09.29.
Társadalmi problémák innovatív megoldásai
Már online is elérhető az ELTE Innovációs Központ friss kiadványa a területet érintő, egyetemünkön folyó innovációs kutatásokról.

"Bár nyilvánvaló, hogy történelmünk során egy-egy társadalmi innováció (pl. a szervezett oktatás bevezetése) kiemelten jelentős hatást gyakorolt az akkori társadalmi-gazdasági viszonyokra, a társadalmi innováció mint tudományos paradigma mindössze néhány évtizedes múlttal rendelkezik. A tudományos előrejelzések szerint ugyanakkor a következő években jelentősen nőni fog a társadalmi innovációhoz kapcsolódó munkahelyek száma, és egyre több jelentős innovációs válasz erről a területről fog érkezni, hiszen az új technológiai vívmányok elterjedéséhez és társadalmi-gazdasági beágyazódásához új társadalmi és üzleti modellekre is szükség lesz" – írja a kiadvány előszavában Magyar Dániel, az ELTE Innovációs Központ igazgatója.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem társadalmi innovációs kompetenciáival kívánja segíteni a nemzeti innovációs ökoszisztéma szereplőit abban, hogy társadalmi innovációk területén magasabb szintre léphessenek. Egyetemünk több eszköz segítségével valósítja meg ezt a küldetését, így például a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) létrehozásával és vezetésével, vagy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet egész Európán átívelő kulturális és kreatív ipari innovációs közösségében való részvételével (EIT Culture & Creativity Innovation Community – EIT CCSI KIC). A kiadványban ez a terület kap kiemelt figyelmet, a – karonkénti bontású – kompetenciák gyűjtésének most ez a vezérfonala.

A Társadalmi problémák innovatív megoldásai című kiadvány az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázat támogatásával jelent meg. 

A kiadvány letölthető innen