Több mint 7500-an sportolnak a BEAC-ban

2020.12.14.
Több mint 7500-an sportolnak a BEAC-ban
Az egyetemi klub most megjelent sportolói statisztikája az utolsó lezárt teljes évet, a 2019-es szezont értékeli. Az összesítésből kiderül, hogy a klub tagjainak 85%-a, edzőinek pedig több mint fele az ELTE jelenlegi vagy volt polgára.

A BEAC klasszikus egyetemi sportklubként képviselteti magát a magyar sport élvonalában: első osztályú női kosárlabda csapata, valamint kiváló egyéni sportolói vannak. A klub legeredményesebb atlétája Csere Gáspár kétszeres magyar bajnok maratonista, riói olimpikon, aki egyben az ELTE futónagykövete. A klub jelen van az utánpótlássportban is: a BEAC Újbuda Nemzeti Akkreditált Kosárlabda Akadémia kiemelt utánpótlásképző műhelyként működik. Sikeres és gazdag múltra tekint vissza az atlétika és sakk szakosztály utánpótlás csapata is, de már a futsal és cheerleading szakosztály is elkezdett utánpótlás-nevelésssel foglalkozni. A versenysport és az utánpótlás-nevelés mellett a klub a szabadidősport és rekreációs sportolás területén az ELTE valamennyi polgára, valamint a XI. kerületi lakosok sportéletét is szervezi. A felsorolt területek mellett egyéb sportszolgáltatások, testnevelés órák, sportrendezvények is a profiljába tartoznak.

A nem tagsági viszonyban sportolók száma 3473 fő, akik a klub által szervezett bajnokságok, tanfolyamok, edzések sportolói. Legnépszerűbbek ezek közül a fitnesz sportágak, futsal bajnokságok, aerobik órák, zenés-táncos sportágak és a rúdsport tanfolyamok. Emellett jelentős létszámmal működnek a klub által az ELTE kollégistái (kb. 300 fő) és dolgozói (kb. 230 fő) számára szervezett edzések. Ugyancsak az ELTE-vel együttműködésben a BEAC szervez testnevelés kurzusokat is, amelyeken az ELTE hallgatói közül 2611 fő vett rész (tavasszal 1361 fő, ősszel 1251 fő). Ezeket összesítve 2019-ben 7576 fő sportolt a BEAC edzői, oktatói által tartott foglalkozásokon.

A BEAC otthont teremtett több olyan mozgásformának is, amelyek jellemzően nem sportegyesületi keretek között folynak, hanem a fitneszipar vagy a sportrendezvény-szervezésben érdekelt cégek, vállalkozások profiljába sorolhatóak inkább. Ezzel olyan igényeket kíván kiszolgálni, amelyekkel a Z generációt is meg lehet szólítani a sporton keresztül. A trendi, vonzó sportági kínálat eredménye, hogy magas az egyetemisták száma az egyesületben.

Az összes sportoló 75%-a, 5640 fő az ELTE hallgatója, amelyhez 7%-os részesedéssel hozzáadódnak az egyetem volt hallgatói és 3%-al az egyetem dolgozói. Ez azt jelenti, hogy összességében

a BEAC-ban sportolók 85%-át (6423 fő) az egyetem polgárai alkotják.

A fennmaradó 15%-on a klub utánpótlás sportolói és budapesti, kerületi lakosok, ún. „külsősök” osztoznak.

A BEAC által szervezett valamennyi edzésen, testnevelés órákon és egyéb sportprogramokon résztvevő hallgatók közül legtöbben a Bölcsészettudományi Karról és a Természettudományi Karról érkeztek. Őket követték a Pedagógia és Pszichológiai Kar, valamint fej-fej mellett a Társadalomtudományi és az Informatikai Kar hallgatói. Az összesen 5640 hallgatóból több mint 300 főt tesz ki a külföldi hallgatók száma.

A heti 272 edzést 98 szakképzett edző és oktató tartja. Külön kiemelendő, hogy több mint 50%-uk, egészen pontosan 65 fő ELTE-s kötődésű (hallgató, alumnus, ELTE oktató). Ezen felül edzőként 23, sportszervezőként 20 ELTE-s hallgató mint az ELTE Hallgatói Önkormányzat sportszervező ösztöndíjas diákja kapcsolódik be a szakmai munkába. A BEAC sokszínű és befogadó szakosztályai lehetőséget adnak arra, hogy megtaláljuk az edzők között a szárnyaikat bontogató fiatal, pályakezdő egyetemistákat és a legmagasabban kvalifikált, hazai edzői licencekkel bíró mester edzőket egyaránt.

Az edzések lebonyolítására

összesen 53 helyszín áll az egyesület rendelkezésére, melyből 27 az egyetemhez köthető,

mint a Bogdánfy úti és Mérnök utcai sporttelepek, a kollégiumok, a gyakorló gimnáziumok vagy akár a Füvészkert. A nem az ELTE-hez köthető helyszínek száma 26, melyek között találunk kerületi iskolai tornatermeket, szabadtéri helyszíneket, budapesti uszodákat, a Tüskecsarnokot és más felsőoktatási intézmények sporttermeit.

A BEAC stratégiájának egyik fontos célja, hogy a nők számára is vonzó és elérhető mozgásformákat nyújtson a klub. Ennek eredménye, hogy a BEAC-ban sportolók nemi megoszlása az ismert európai és hazai sportolási tendenciákat cáfolja. Köszönhetően a kosárlabdának, a cheerleading, aerobik, tánc, triatlon és egyéb tanfolyami keretek között megszervezett sportágaknak az összes sportoló 54,5%-a nő, ami több mint négyezer főt jelent. A férfiak a többi labdás csapatsportágban egyértelműen felül reprezentáltak, így ennek köszönhetően az összlétszámuk 3447 fő, ami 45,5%-ot jelent az összes sportolóra vetítve.

A BEAC célja, hogy elérhető áron biztosítson folyamatos sportolási lehetőséget, diákbarát havi áron érhetőek el a különböző sportágak edzései. A tanfolyam díjak, tagdíjak havi átlagos ára 4400 Ft körül mozog, míg a külsősök ugyanezért 5500 Ft-ot fizetnek. Budapesten átlagosan 10–18 000 Ft között vannak a népszerű fitnesz mozgásformákat biztosító havibérletek, ezekkel összevetve

a klub árai nagyon kedvezőek, köszönhetően az ELTE támogatásának

és az ELTE-s sportolók számára járó kedvezményes pályabérleti lehetőségeknek.

Összegzésként elmondható a fenti számok tükrében, hogy több ezres létszámával, verseny- és szabadidősport szakosztályaival, színes sportági kínálatával és rendezvényeivel a BEAC 2020-ban hazánk egyik legnagyobb és legaktívabb sportolói közössége.

Az elemzés a BEAC Iroda munkatársainak közreműködésével jött létre.

A részletes statisztikát a BEAC honlapján olvashatja.