Több mint száz pályázat felfedező kutatásokra

2018.02.27.
Több mint száz pályázat felfedező kutatásokra
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal négy pályázati kiírására 118 pályázatot nyújtottak be az ELTE karairól és intézeteiből összesen csaknem 3,5 milliárd forintos támogatási igénnyel.

Az elnyerhető források a természeti és társadalmi jelenségek megismerését célzó új módszerek, eljárások kidolgozását megalapozó projekteket, valamint a fiatal kutatók tudományos pályájának elindítását, illetve a nemzetközi kutatási programok kezdeményezését kívánták ösztönözni.  A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a felfedező kutatások témakörén belül négy kiírást tett közzé összesen mintegy 12 milliárd forintos keretösszeggel: a Kutatási témapályázatot, a Fiatal kutatók által kezdeményezett kutatási témapályázatot, a Posztdoktori kiválósági pályázatot és a Nemzetközi együttműködésen alapuló kutatói témapályázatot. 

A pályázati felhívások az idei évben is nagy érdeklődésre tartottak számot az ELTE-s kutatók körében, akik összesen 118 pályázatot nyújtottak be: az ÁJK-ról 7-et, a BTK-ról 24-et, az IK-ról 2-t, a PPK-ról 16-ot, a TáTK-ról 5-öt, a TTK-ról 60-at, a BGGyK-ról 2-t, továbbá egyet-egyet a Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumból és az Eötvös József Collegiumból.

Az igényelt támogatási összeg csaknem 3 és fél milliárd forint. A beadott pályázatokról várhatóan nyáron születik döntés.

A NKFIH tájékoztatása szerint a hazai témapályázatok 9,4 milliárd forintos keretösszegére idén csaknem háromszoros a túljelentkezés – ennek egyharmadát 40 év alatti fiatal kutatók adták be –, míg a posztdoktori programra beadott pályázatok kétszeresen haladják meg a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forintos keretösszeget.

További információ