Túl az első mérföldkövön

2020.06.30.
Túl az első mérföldkövön
Júniusra elkészült az ELTE-n az intézményakkreditációs eljárás alapdokumentuma, a jelentést a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság értékeli.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság 2015-ben végzett utoljára átfogó intézményakkreditációt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Mivel az akkori akkreditáció hatálya 2020. december 31-én lejár, 2019 őszén új akkreditációs eljárás indult az egyetemen annak vizsgálatára, hogy az intézmény mennyiben felel meg az európai felsőoktatásban kötelező érvényű minőségbiztosítási irányelveknek és sztenderdeknek.

Az akkreditáció alapja a felsőoktatási intézmény által összeállított önértékelési jelentés, amelyet a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) értékel, és megállapítja az ESG sztenderdeknek való megfelelést.

Az akkreditáció hangsúlya a minőségbiztosításon van: az ESG sztenderdek jól leírják, hogy milyen eljárásoknak kell működniük egy egyetem életének különféle területein, a képzési programok kialakításának rendszerétől, a hallgatói visszajelzések értékelésén át egészen a tudományos munka vagy épp a sporttevékenységek támogatásáig. A MAB akkreditáció ezek létét vizsgálja, és napi gyakorlatukat, működtetésüket, következetes betartásukat, végrehajtásukat értékeli. Több oldalról is alaposan szemügyre kell venni az egyetem tevékenységét, az eredmények alapján pedig változtatni a gyakorlatokon, beépíteni a visszajelzéseket a működésbe – mondta el a folyamatról Báldy Péter, az ELTE Minőségügyi Iroda vezetője.

Az önértékelési jelentés összeállítása a 2019 októberében létrehozott ELTE Akkreditáció 2020 Bizottság feladata volt, Zentai László oktatási és tanulmányi rektorhelyettes vezetésével. (Interjúnkat Zentai Lászlóval a folyamatról itt olvashatja.)

A júniusra elkészült több mint 70 oldalas dokumentum átfogó képet ad az ELTE működéséről, minőségfejlesztési folyamatairól, eredményeiről. Miután számos egyetemi testület, szervezeti egység, vezető is véleményezte, az ELTE Szenátusa elfogadta, és az ELTE a június 26-i határidő előtt megküldte a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságnak.

Az intézményakkreditáció az Egyetem működési engedélyének, így érdemben a működésének alapfeltétele. A MAB Látogatóbizottsága szeptember 21–25. között ellenőrzi – várhatóan virtuális látogatás, Teams értekezletek útján – az egyetem európai sztenderdeknek való megfelelőségét.