U.S. News rangsor: vezető helyen az ELTE

2021.11.29.
U.S. News rangsor: vezető helyen az ELTE
A 2022-es globális rangsorban Egyetemünk az űrtudományi, fizikai és pszichológiai területen bekerült a világ 200 legjobb egyeteme közé, az összesített rangsorban pedig továbbra is a legjobb magyar felsőoktatási intézményként értékelték.

Nyolcadik alkalommal készítette el globális felsőoktatási ranglistáját a U.S. News & World Report. A világranglistát úgy állítják össze, hogy segítségével az egyetemre készülő diákok könnyen összehasonlíthassák az egyes országok és intézmények által kínált képzések színvonalát. Az értékelés módszertanában nagy szerep jut a tudományos teljesítménynek, a 13 indikátor között szerepel például a publikációk és könyvek száma, a hivatkozások száma, a nemzetközi együttműködések és az intézmény hírneve is.

A 2022-es listára a tavalyi 1500 után idén már 1750 intézmény került fel 90 országból. Az ELTE a magyar mezőnyben továbbra is őrzi vezető helyét, ezzel Európában a 182. lett, a világranglistán pedig a 434. helyet szerezte meg. Egyetemünk ezzel olyan intézményekkel került egy kategóriába, mint például a Trieszti Egyetem (402), a franciaországi Universite de Lorainne (408), a Belgrádi Egyetem (422), a St George's University of London (425), az Oklahomai Egyetem (425) vagy a Moszkvai Fizikai és Technológiai Intézet (438).

A rangsor szerkesztői az összegyetemi általános lista mellett évente 43 szakterület szerint is értékelik a világ vezető egyetemeit. Az ELTE idén hat szakterületen (kémia, földtudományok, fizika, biológia, pszichológia, űrtudományok) szerepel a rangsorban, utóbbi két terület esetében egyetlen magyar egyetemként. A hazai mezőnyben Egyetemünk áll az élen az űrtudományok, a fizika, a pszichológia, a biológia és a földtudományok területen. A globális szakterületi rangsorban

az ELTE a legjobb eredményét űrtudományokból érte el

(144), fizikából a 156., pszichológiából pedig a 158. helyre került. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kémiából a 638., biológiából a 418., földtudományokból a 381. helyet szerezte a szakterületi értékelésben.

Hazánkból az ELTE-n kívül hét egyetem szerepel a legjobbak között, a Semmelweis Egyetem (633), a Szegedi Tudományegyetem (712), a Debreceni Egyetem (718), a Közép-Európai Egyetem (718), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (1091), a Pécsi Tudományegyetem (1091) és a Szent István Egyetem (1685).

A világranglista élén továbbra is tart az angolszász egyetemek dominanciája, az első tíz helyen nyolc amerikai és két brit intézmény osztozik. A dobogóra sorrendben a Harvard, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) és a Stanford állhatott fel. A Swiss Federal Institute of Technology Zurich és a kínai Tsinghua University holtversenyben a 26., a Koppenhágai Egyetem a 37., az Amszterdami Egyetem a 38. lett.

A Global University Rankings 2022-es kiadásának eredményei ezen az oldalon böngészhetők régiós, országos és szakterületi bontásban, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről pedig ebben az összefoglalóban olvashat részletesen.