Új napelemek a Lágymányosi campuson

2018.03.27.
Új napelemek a Lágymányosi campuson
A 2016-ban elnyert energiamegtakarítási célú KEHOP projekt következő ütemének részeként több száz új napelemet telepítenek az ELTE épületeire.

A mostani munkálatok során a Lágymányosi campus északi épületének tetején 284 db, a déli épületen 572 db napelemet helyeznek el, emellett 7 db 500 kW-os és 3 db 1000 kW-os technológiai- és komfort hűtőberendezéssel is gazdagodott a campus. A KEHOP-pályázat segítségével éves szinten több mint 300 millió forintos energiamegtakarítást érhet el az ELTE, ennek köszönhetően 4500 tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe.

Egyetemünk közel 5 milliárd forintos támogatást nyert el energetikai korszerűsítésre: a pályázat első ütemében a tavalyi évben – hasonlóan több más egyetemi épülethez – a kémia épületben új nyílászárókat szereltek fel, idén pedig a második ütem részeként a klíma- és hűtőberendezések cseréje valósulhat meg a Lágymányosi campuson.

A többlépcsős beruházásnak köszönhetően építészeti, gépészeti és energetikai felújítások kezdődnek az ELTE 16 épületében, többek között az egyetem kollégiumaiban, közoktatási intézményeiben, valamint egyes karainak épületeiben. A KEHOP-projekt során korszerűsítik az épületek fűtési és szabályozási rendszerét, új homlokzati hőszigetelést kapnak az épületek, korszerűsítik a használati melegvíz-hálózatot, kicserélik a nyílászárókat, valamint napelemeket telepítenek.