Újabb H2020 projekt indul az ELTE-n

2019.08.08.
Újabb H2020 projekt indul az ELTE-n
Az Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék a 2017 novembere óta sikeresen zajló REACH program mellett 2019 és 2023 között a Barcelonai Egyetem által koordinált UNCHARTED projekt kutatásaiban vesz részt.

Még le sem zárult az ELTE BTK közreműködésével két éve indult REACH (Resilient Cultural Heritage and Communities in Europe) projekt  az Atelier Tanszéken, de már elindult egy újabb H2020 kutatás Sonkoly Gábor egyetemi tanár és György Eszter tudományos munkatárs koordinálásával. Az UNCHARTED (Understanding, Capturing and Fostering the Societal Value of Culture) program a kultúra társadalmi értékének megértésével, rögzítésével és előremozdításával foglalkozik.

A tíz európai partner (köztük a Bolognai Egyetem, a párizsi CNRS, a Portói Egyetem, az angol Goldsmiths’ College és a Párizs 8 Egyetem) közös kutatásában a kultúra társadalmi értékelése kerül a fókuszba három kategória – a társadalmi részvétel, a kulturális termelés és örökség, valamint a kulturális adminisztráció – mentén. A három szempont három alapvető társadalmi szerepet különböztet meg, így a pályázat egyaránt foglalkozik az állampolgári részvétellel, továbbá a kulturális örökséget vizsgáló szakembereknek és a kultúrpolitikusoknak a társadalmi értékek köré szerveződő feladataival.

Az ELTE szerepe a projektben a kutatási eredmények validálása, a munkában négy terület (előadóművészet, média, kulturális örökség és adminisztráció) szakemberei vesznek részt.