Újabb Lendület kutatócsoportok alakulnak az ELTE-n

2023.06.08.
Újabb Lendület kutatócsoportok alakulnak az ELTE-n
Kihirdették a fiatal tehetségeket és kimagasló teljesítményű kutatókat támogató Lendület pályázat idei nyerteseit: az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán Király Ildikó, a Természettudományi Karon Bánréti Ágnes és Novák Zoltán kezdheti meg a munkát az MTA támogatásával. 

Az MTA Lendület Programjának idei pályázati felhívására 108 érvényes pályázat érkezett, 27 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 40 az élettudományok, 41 pályázat pedig a matematikai és természettudományok területéről. A szakértői értékelések, a Lendület Zsűri és a Lendület Bizottság javaslata alapján az Akadémia elnöke 2023. május 31-én döntött a támogatandó kutatócsoportok kiválósági rangsoráról és a támogatási összegekről.

2023-ban újabb 19 Lendület-kutatócsoport alakul és kezdi meg tevékenységét hazai kutatóhelyeken, a nyertesek fele nő (19-ből 9 fő). A támogatottak közül 7-en alakítanak kutatócsoportot egyetemen, a többieket más kutatóhelyek fogadják be.

Kiemelkedő eredménynek számít, hogy a hét egyetemi kutatócsoportból három az Eötvös Loránd Tudományegyetemen fog dolgozni, Bánréti Ágnesé a kezdő, Király Ildikóé és Novák Zoltáné a haladó kategóriában. 

  • Bánréti Ágnes A proteóma homokiralitás fenntartásának biológiai szerepei és mechanizmusai című kutatására kapott támogatást. A kutató az ELTE-n jelenleg nincs alkalmazásban, az Institute of Biology Valrose-ból jön majd haza a támogatásnak köszönhetően. Eredményei a homokrialitás (HK) élettani szerepét magyarázó fundamentális tudáshoz járulhatnak hozzá, valamint segíthetnek annak megértésében, hogyan vezet a HK-vesztés patológiai állapotokhoz. (A kutató később visszalépett.)
  • Király Ildikó, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézet egyetemi tanára Emlékezés beszélgetésekben: kulcs az epizodikus emlékezet kibontakozásához vagy út a törékennyé válásához? címmel adta be pályázatát. A kutatás azt vizsgálja majd, hogy a szülők emlékező stílusa hatással van-e arra, mennyire állnak ellen gyerekek a befolyásoló kikérdezésnek, illetve függ-e a beszélgetés stílusától az, hogy vissza tudják-e állítani az eredeti emlékrészleteket a befolyásoló kikérdezés után.
  • Novák Zoltán, a Természettudományi Kar Kémiai Intézet egyetemi tanára kutatócsoportjával modern, fenntartható katalitikus módszerek fejlesztését tűzte ki célul gyógyszermolekulák tervezéséhez.
Bánréti Ágnes később visszavonta pályázatát, így ő nem indít az ELTE-n kutatócsoportot.

A Lendület Program a jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint 500 millió Ft-tal kisebb működési kerettel folytatódhat, így a program fenntarthatósága érdekében az idei évben induló pályázatokra megítélt ötéves támogatási keret a 19 pályázat által igényelt össztámogatás 85%-a.

A támogatás elnyeréséről kiállított oklevelek ünnepélyes átadására a tervek szerint 2023 szeptemberében kerül sor.

Az ELTE-n működő Lendület kutatócsoportokról itt olvashat bővebben.

Forrás: MTA