Újabb nyertes ELTE-s projektek

2018.09.14.
Újabb nyertes ELTE-s projektek
A CELSA – a Leuveni Katolikus Egyetem által életre hívott és a vezető közép-európai egyetemekkel közös stratégiai együttműködés – második kutatási pályázatán az ELTE újabb két projektje nyert támogatást.

A Leuveni Katolikus Egyetem kezdeményezésére 2016 májusában alakult Prágában a Central Europe Leuven Strategic Alliance (CELSA) hálózata, amely a partneregyetemek közös kutatásokban való együttműködését támogatja. A program távolabbi célja, hogy a támogatott projektek később más páneurópai kutatási és innovációs alapok – mint például a Horizon 2020 – pályázatain is sikerrel szerepeljenek. A CELSA Research Fund évente meghirdetett pályázatának egyik feltétele, hogy a projektekben minimum két kutatónak kell részt vennie, akik a szervezet különböző partnerintézményeiből érkeznek, de egyikük mindenféleképpen a Leuveni Egyetem munkatársa.

A szervezethez az Eötvös Loránd Tudományegyetem is csatlakozott, az alapító nyilatkozatot Mezey Barna, az ELTE előző rektora írta alá. Az alakuláskor az elkövetkező három évre a CELSA körülbelül harminc kollaborációs projekt elindítását és támogatását tervezte, ebből tavaly, az első évben 10 indulhatott el, köztük két ELTE-s: Jordán Tibor matematikus és Miklósi Ádám etológus projektjei.

A nemzetközi bíráló bizottság – melynek az ELTE részéről Hudecz Ferenc, a TTK Kémiai Intézetének egyetemi tanára is tagja – javaslattétele alapján a CELSA irányító testülete idén 12 pályázatot emelt ki, amelyek elnyerték a konzorcium támogatását. Az ELTE-nek ismét két projekttel sikerült bekerülnie a támogatottak körébe.

Sonkoly Gábor egyetemi tanár, az ELTE BTK Atelier Tanszék vezetője összehasonlító történeti projektjét leuveni kulturtörténész kollégájával, Tom Verschaffellel irányítja. A Historical Canons and Canonization in Belgium and Hungary: a comparative analysis with a European perspective from the late 18th century to the early 21st century (COMPAIR) a 18. század végétől napjainkig tekinti át a kanonizálás kérdéskörét Belgium és Magyarország történelmében.

Réthelyi Orsolya hab. egyetemi docens, az ELTE BTK Néderlandisztika Tanszék vezetője Challenging the European Monoculture: Towards a Policy on the Diversification of the European Literary Field című, az európai irodalmi monokultúra előtt álló kihívásokkal foglalkozó projektjének társvezetője Elke Brems, a Leuveni Egyetem Fordítástudományi Központjának kutatója.

A nyertes projektek listája ezen a linken érhető el.