Újabb taggal bővült a CHARM-EU

2023.02.13.
Újabb taggal bővült a CHARM-EU
A norvég Bergeni Egyetem csatlakozásával kilenctagúvá vált az ELTE részvételével 2019-ben alakult egyetemszövetség. Az integrálás újabb hidat jelent a hatékony európai felsőoktatási együttműködéshez. 

A szövetség öt alapítóegyeteméhez – a Barcelonai Egyetemhez, az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, a Montpellier-i Egyetemhez, a Trinity College Dublin-hoz és az Utrechti Egyetemhez – 2022-ben már csatlakozott az Åbo Akademi Egyetem, a Würzburgi Egyetem és a Hochschule Ruhr West. A Szövetség 2023 januárjában az ő aktív közreműködésükkel indította el új, 4 éves bővítési projektjét. A CHARM-EIGHT∞ projekt első személyes találkozóján jelentette be a Szövetség, hogy kilencedik tagegyetemként a közös munkában ezentúl a Bergeni Egyetem is részt vesz. 

A Bergeni Egyetem (UiB) nemzetközileg elismert norvégiai kutatóegyetem, hét karán 20.000 hallgató tanul és több mint 4.200 oktató és munkatárs dolgozik. Az akadémiai szabadság, a szakmai vezetőszerep, a fenntarthatóság és a társadalmi befogadás közös értékei mentén a szövetséghez csatlakozva a Bergeni Egyetem hozzájárul a CHARM-EU céljainak megvalósításához és fő missziójához, az innovatív európai egyetemi modell kialakításához.

Margareth Hagen, a Bergeni Egyetem rektora kiemelte az együttműködés fontosságát és hangsúlyozta a CHARM-EU-t jellemző előremutató gondolkodásmód szerepét az egyetemközi együttműködés terén. Joan Guàrdia, a Barcelonai Egyetem rektora arról beszélt, hogy a Bergeni Egyetem csatlakozásával magas tudományos színvonalú és gyümölcsöző hagyományokkal bíró tagegyetemmel bővül a szövetség. 

A szövetség a kilenc tagegyetem interdiszciplináris kutatási és innovációs kapacitására támaszkodva továbbra is azon fog dolgozni, hogy szinergiát teremtsen az oktatás, a kutatás, az innováció és a társadalom szolgálata között, valamint hozzájáruljon az Európai Unió és tagállamai előtt álló fenntarthatósági kihívások kezeléséhez.