Újra kijutottak Oxfordba médiajogászaink

2022.12.08.
Újra kijutottak Oxfordba médiajogászaink
Zsinórban hetedszer kvalifikálta magát az ELTE-s csapat a Monroe E. Price médiajogi perbeszédverseny világdöntőjére. Hallgatóink a második legjobb írásbeli keresetet nyújtották be, és elhozták a legjobb szónok díját is.

Nyolcadik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata a legnevesebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédversenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competiton-ön.

A verseny oxfordi világdöntőjébe hét regionális válogatón keresztül vezet az út. A magyar csapatok a közép-kelet-európai regionális válogatón indulhattak, amelynek a University of Oxford felkérésére idén is – immár ötödik alkalommal – az ELTE volt a házigazdája.

A regionális fordulóra tizenkét csapat adott le a régióból írásbeli keresetet. A perbeszédekben ezek alapján kellett meggyőzni a fiktív nemzetközi bíróságot, amelynek tagjai szabadon kérdezhettek az érvelőtől. A zsűrit a szakterületükön elismert – magyar és külföldi – jogászok, egyetemi oktatók, korábbi versenyzők és gyakorló szakemberek alkották. 

A versenyt 2022. december 1–3. között az ELTE Egyetem téri épületében rendezték meg. Az ÁJK csapata erős küzdelemben negyedikként kvalifikálta magát a világdöntőre, amelyre a legjobb 24 csapat között 2023 áprilisában között kerül majd sor a University of Oxford szervezésében. 

A csapat emellett második helyezést szerzett a legjobb írásbeli keresetek versenyében, és Pribula Eszter révén megnyerte a legjobb szóbeli teljesítmény díját is. 

Hallgatóink ezzel az eredménnyel zsinórban hetedszer jutottak ki a világdöntőre, ahol 2022 nyarán második legjobb európai csapatként zártak.

A regionális döntőn résztvevő ELTE-s csapat tagjai: Benyovszki Lili Anna, Góth Mária, Nagy Balázs, Nemere Péter, Pribula Eszter. Felkészítő oktatójuk idén is Gosztonyi Gergely, a Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszék habilitált docense volt.

További részleteket a versenyről az ELTE MÁJT oldalán olvashat.