Újra nyit az Egyetemi Könyvtár

2015. január 5-én – több mint fél év zárva tartás után – újra kinyit az Egyetemi Könyvtár. A bibliotéka megújult szolgáltatásokkal várja régi és új olvasóit.

A könyvtár a nyitva tartás első hetében – január 5. és 10. között – 09:00 és 20:00 között tart nyitva, az első héten beiratkozók ingyenes, fél éves kölcsönzőjegyet kapnak. Számos új szolgáltatást is kialakítottak az épületben: a korábbi olvasótermi terekben szabadpolcos böngészdét hoztak létre, itt helyezték el a legfrissebb és legnépszerűbb köteteket. Az olvasók a földszinten két új olvasótermet vehetnek igénybe, valamint bevezetik az elektronikus kérőlapot, amellyel gyorsabbá, kényelmesebbé teszik az előjegyzéseket, előfoglalásokat és a kölcsönzésre való kikérést. A kutatók távolról is elérhetnek olyan digitalizált kéziratos gyűjteményeket, melyeket eddig csak a könyvtárban tanulmányozhattak.

A 2014. június 16-tól kezdődő zárásra egy nagyszabású energetikai felújítás miatt került sor. A nyílászárókat fokozott hővédelmi követelményeknek megfelelőre cserélték, betartva a műemlékvédelmi előírásokat. A projekt a nyílászárók cseréjén, javításán túl a teljes fűtési rendszer (kazánok, csövek, járulékos berendezések, fűtőtestek) korszerűsítését is felölelte, melynek eredményeképpen jelentősen javul az épület fenntarthatósága, illetve a könyvtári dolgozók és a látogatók komfortérzete. 2015 januárjában egy újabb beruházás kezdődik, restaurálják a Nagyolvasó Lotz Károly-freskóit, így az olvasó ideiglenesen zárva tart. A XVIII. századi könyvek és a folyóirat állomány egy ideig korlátozottan használható. A zárás ideje alatt a könyvtár munkatársai digitalizálták a hagyományos katalógusokat – mintegy 1,3 millió cédulát –, és számos muzeális dokumentumot, kéziratot.

Fotók: Az Egyetemi Könyvtár Facebook-oldala

ELTE Egyetemi Könyvtár

2015.01.05.