Ülésezett a DRC elnöksége

2016.03.09.
Ülésezett a DRC elnöksége
A Duna-menti Rektori Konferencia (Danube Rectors Conference) elnöksége 2016. február 24–25. között tartotta idei első ülését a kolozsvári University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine egyetemen. Az ülésen részt vettek az elnökség tagjai: Doru Pamfil elnök; Jiri Balik (Prága) és Friedrich Faulhammer (Krems) alelnökök; Michal Lostak, az állandó bizottság tagja; Hudecz Ferenc tiszteletbeli elnök, egyetemi tanár, akadémikus, az ELTE korábbi rektora, valamint az elnökségi munkatársak.

A hálózat ebben az évben két lehetőséget is kínál az érdeklődő oktatóknak is hallgatóknak. 2016. július 3. és 10. között, tizenharmadik alkalommal, Prágában rendezik meg a DRC nyári egyetemét, amelynek középpontjában a Duna-régió elmúlt 25 éve áll. 2016-ban pályázatot írnak ki a Danubius Fiatal Kutatói Díj (Danubius Young Scientists Award) elnyerésére is.

Az ülésen – többek között – áttekintették a hálózat pénzügyi helyzetét, az éves munkatervet és jóváhagyták a „DRC Fund for Incentives” pályázat eredményeit: a közös programokban legalább öt DRC egyetem, köztük legalább egy nem EU tagországi vesz részt. A DRC őszi konferenciáját 2016. november 9–10. között Kremsben rendezik „Contribution of Universities in the Danube Region for the implementation of the EU Danube Strategy – Good practices and challenges” címmel. A rendezvényen plenáris előadást tart Johannes Hahn, regionális fejlesztési ügyekben illetékes EU biztos is.

A Duna-menti Rektori Konferenciát (Danube Rectors’ Conference) 1983-ban Bécsben alapította a Bécsi Egyetem, az Ulmi Egyetem, a Linzi Egyetem és az ELTE. Jelenleg 14 ország 68 felsőoktatási intézménye – köztük öt hazai egyetem – tagja a hálózatnak. A DRC általános célja az oktatás és kutatás fejlesztése a régióban, a tagegyetemek közötti bilaterális és multilaterális kapcsolatok kiépítése által. A DRC fontos szerepet játszik az EU Duna Régió Stratégia PA 07 „Tudásalapú társadalom kialakítása a kutatás, az oktatás és az információs technológiák segítségével” programjának kidolgozásában és megvalósításában. A DRC közgyűlése 2012-ben választotta tiszteletbeli elnökké 2014-től Hudecz Ferenc egyetemi tanárt, az ELTE korábbi rektorát (2006–2010), aki 2009-ben a DRC elnöke volt.