Útjára indult a kibővült Okos Doboz

2022.01.27.
Útjára indult a kibővült Okos Doboz
A kárpát-medencei magyar kulturális értékek feldolgozását elősegítő digitális tananyagfejlesztési projektben az ELTE TÓK módszertani támogatást nyújtott.

Mint arról korábban hírt adtunk, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és stratégiai partnerei, köztük az ELTE TÓK célul tűzte ki, hogy külhoni régiókat bemutató feladatokkal bővíti ki Magyarország egyik legnagyobb digitális feladatbankját és módszertani támogató környezetét, az Okos Dobozt. A projekt keretében olyan kárpát-medencei magyar kulturális értékek feldolgozására vállalkoztak, amelyek korábban nem voltak digitálisan elérhetők a közoktatás szereplői számára.

A projekt 2021-ben lezárult, elkészültek az összes határon túli régiót felölelő, azok nemzeti kincseit, népdal- és mesekincsét, természeti képződményeit, gasztronómiáját, népviseleteit, hagyományait bemutató digitális tananyagok. Megjelent a határon túli digitális feladatok alkalmazását bemutató módszertani kézikönyv, és 2022 január 19-én elkezdődtek a határon túli pedagógusok számára szervezett módszertani webináriumok is.

A fejlesztésben a TÓK Digitális Pedagógiai Tanszéke vett részt, Lénárd András tanszékvezető, stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettes vezetésével. A szakemberek feladata a 6–10 éves tanulók életkori jellemzőinek megfelelő digitális tananyagok fejlesztésének módszertani támogatása, lektorálása, valamint a tananyagbank használatát elősegítő módszertani kézikönyv elkészítése volt. A továbbiakban részt vesznek a webináriumok lebonyolításában is. 

Az Okos Doboz 2016 óta elérhető, tankönyvfüggetlen digitális taneszköz, mely grafikus feladatsorokkal, gondolkodási képességet fejlesztő játékokkal és rövid oktató videókkal segíti a diákokat az iskolai tantárgyakhoz kapcsolódó ismeretek elsajátításában, gyakorlásában.

Forrás: TÓK