Világbajnokok az ELTE joghallgatói

2019.04.07.
Világbajnokok az ELTE joghallgatói
Az ELTE Jessup Team 2019. április 6-án az amerikai Columbia Egyetem csapatát maga mögé utasítva megnyerte a legnevesebb nemzetközi perbeszédversenyt Washingtonban.

„Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2019 világbajnoka” – tette közzé honlapján gratulációját a Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Jogesetmegoldó és Perbeszédversenyt rendező szervezet, a Nemzetközi Joghallgatók Szövetsége (ILSA).

Az ELTE ÁJK Jessup Team már tavaly óriási sikert ért el, amikor az írásbeli beadványok összesített versenyét megnyerte, idén azonban a döntőbe is bejutott, ahol a Columbia University csapatával mérhette össze tudását. A versenyt 60 éve rendezik meg, és

ez volt az első alkalom, hogy közép-európai csapat küzdött a győzelemért, sőt a versenyt meg is nyerte.

Az is csupán másodszor fordult elő a verseny történetében, hogy nem angol anyanyelvű európai csapat került a dobogó legfelső fokára.

A Jessup a világ legrégebbi és legnagyobb nemzetközi perbeszédversenye, amelyet először 1960-ban rendezett meg a Harvard jogi kara. Azóta a verseny világméretűvé vált, több mint 680 egyetem indul rajta világszerte, közülük a legjobb 120 csapat jut ki a hagyományosan Washingtonban rendezett döntőre.

A versenyben két képzelt állam jogvitájában alperesi és felperesi oldalon is kell érvelniük a csapatoknak, írásban és szóban egyaránt. Az írásbeli rész két, egyenként 60 oldalas angol nyelvű beadvány elkészítéséből áll, a szóbeli részen pedig egy-egy 45 perces angol nyelvű perbeszédet kell tartani háromfős bírói testület előtt, a bíróság közbevetett kérdéseire is válaszolva.

Az ELTE Jessup Team tagjai – Bazsó Gábor, Buda Zolta, Koncsik Marcell és Szép Vanessza – idén hét ország csapatát legyőzve jutottak be a végső fordulóba. Felkészítőik Kajtár Gábor és Sulyok Katalin, az ELTE ÁJK oktatói voltak, washingtoni kísérőjük pedig Pap Dániel, az Emberi Jogok Európai Bíróságának jogásza, aki korábban maga is eredményesen versenyzett. Az ELTE 30 éve készít fel csapatokat a versenyre, Kajtár Gábor 10 éve foglalkozik a csapatokkal, egyre komolyabb sikereket elérve.

A csapatot az Igazságügyi Minisztérium, a Réczicza Dentons Ügyvédi Iroda, a Lengyel Allen & Overy Ügyvédi Iroda, a Hegymegi-Barakonyi és Társa – Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda, a Nagy&Trócsányi Ügyvédi Iroda, a Horváth&Partners DLA Piper Hungary Ügyvédi Iroda, az Oppenheim Ügyvédi Iroda, a Germus és Társai Ügyvédi Iroda, az ELTE Tehetséggondozási Tanácsa, az ELTE Hallgatói Önkormányzata és az ELTE Frank Ignác Alapítvány támogatta.

ELTE Jessup Team
ELTE ÁJK