Világelsők az ELTE jogászai

2018.04.18.
Világelsők az ELTE jogászai
Az ELTE perbeszédcsapata a Washingtonban 2018 áprilisának első hetében megrendezett Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen több mint 120 egyetemmel versenyezve megszerezte az összevont felperesi és alperesi beadványokért járó abszolút első helyet.

Kajtár Gábor csapata, Balázs Gergő, Bazánth Barbara, Buda Zolta, Németh Olívia és Orosz Dzsenifer ezzel maga mögé utasította többek között a Yale, a Berkeley, az NYU, a King’s College, a UCL hallgatóit, valamint a nemzeti döntőket megnyert legjobb német, ír, francia, kanadai, indiai, kínai és ausztrál csapatokat is.

Felperesi beadványuk az abszolút rangsorban az ötödik, alperesi beadványuk a második helyen végzett. A csapat összesítésben a 20. helyet szerezte meg, ezzel ismét bejutott az elődöntők szűk, 32-es mezőnyébe (Advanced Rounds Team Award). Figyelembe véve az írásbeli eredményeket is,

Bazánth Barbara kiemelkedő egyéni teljesítményéért megkapta a legjobb nem anyanyelvű versenyzőnek járó díjat:

az International Law Institute amerikai ösztöndíját. Barbara ezzel a díjjal 2018 nyarán visszatérhet az Egyesült Államokba tanulni. 

A Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny 60 éves hagyományával a legjelentősebb, joghallgatók számára rendezett nemzetközi megmérettetés a világon. A versenyen mintegy 100 országból évente mintegy 600 csapat vesz részt, közülük 2018-ban 121 egyetem csapata jutott be a Washingtonban megrendezett nemzetközi döntőbe. Az ELTE Jessup csapatának korábbi kiemelkedő eredménye a nemzetközi döntő Second Best Oralist díja, amelyet Pap Dániel Kristóf nyert el 2015-ben.

A csapatok a 25 oldal terjedelmű jogeset alapján dolgozzák ki mind a felperesi, mind az alperesi érvelést. A hallgatóknak egyenként 60–70 oldalas angol nyelvű beadványokat kell készíteniük, amelyen szeptembertől január közepéig dolgoznak. A szóbeli fordulón a peres felek – egymás írásbeli beadványainak ismeretében – háromfős bírói testület előtt adják elő 45 perces angol nyelvű perbeszédüket. A perbeszédek jellemzően a bírókkal folytatott párbeszéddé, olykor udvarias vitává alakulnak, ahol a sikeres szerepléshez a joganyag teljes körű ismeretén túl kiemelkedő retorikai képességre, gyors reakciókészségre, valamint a jogászi vitakultúra magas szintű ismeretére is szükség van.

Az ELTE ÁJK Jessup csapatát tíz éve Kajtár Gábor adjunktus, a Nemzetközi Jogi Tanszék oktatója készíti fel, az idei versenyben Csernus Máté ügyvédjelölt segítette munkáját.

Korábbi interjúnk Kajtár Gáborral

A csapat támogatói 2018-ban: Réczicza Dentons Europe LLP Ügyvédi Iroda, Igazságügyi Minisztérium Oktatásfejlesztési Program, Nagy & Trócsányi Ügyvédi Iroda, Lengyel Allen & Overy Ügyvédi Iroda, ELTE Tehetségtanács, EHÖK és HÖK, Oppenheim Ügyvédi, Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Pipper FairConto Zrt., valamint a Frank Ignác Alapítvány.