Információk a Canvas LMS rendszer változásairól

2017.01.19.
Információk a Canvas LMS rendszer változásairól

Ettől a félévtől már nem csak a Moodle, hanem a Canvas keretrendszerben is készíthető e-learning felület a Neptunban elérhető kurzusok számára. Ehhez a Neptunban a kurzus adatlapján a Kiegészítő e-learning keretrendszer legördülő menüben a Canvas menüpontot kell kiválasztani, majd a Mentés gombra kell kattintani. Ennek hatására létrejön a kurzus, amelyhez a hallgatók és oktatók automatikusan hozzárendelődnek, így nem kell manuálisan felvenni a kurzus résztvevőit. A kurzusokat létrehozó script hajnalban fut le, így a kurzuskérelemnek van egy kis átfutási ideje.

A központi Canvas keretrendszer a https://canvas.elte.hu címen érhető el, melyre Neptun-azonosítóval lehet bejelentkezni. A keretrendszer újabb verziójú, mint a korábban megszokott, emiatt a felhasználói felület is változott. Már folyamatban van a Canvas kézikönyvek frissítése az új felületnek megfelelően.

Aki korábban már használta a Canvas keretrendszert, a kurzusait a https://mooc.elte.hu címen érheti el. A https://mooc.elte.hu címen elérhető példány a jövőben is megmarad, azonban itt főleg a nyílt kurzusok indítását támogatjuk. Az itt lévő kurzusok tartalmát úgy lehet az új rendszerre migrálni, hogy a kurzus tartalmát exportálni kell (Settings / Export Course Content), majd a canvas.elte.hu rendszerben létrejött kurzusban a Settings / Import content into this course menüpontjával importálni kell a csomagot.

A canvas.elte.hu keretrendszerre ugyanazon megszorítások érvényesek, mint a https://moodle.elte.hu rendszerre, vagyis csak azok férnek hozzá a kurzusokhoz, akik a Neptunban a csoporthoz vannak rendelve hallgatóként, vagy oktatóként. Ez azt is jelenti, hogy a kurzusokhoz sem oktatót, sem hallgatót nem lehet manuálisan felvenni az LMS rendszerekben, illetve arra sincs egyelőre lehetőség, hogy több kurzusnak egy közös felület jöjjön létre. Ezen funkciók csak további fejlesztési ütemekben valósulhatnak meg.

Azon kollégák számára, akik szeretnék jobban megismerni a Canvas keretrendszert, kurzusokat indítunk januárban. Január 24-én (kedd) 9:00–14:00 óra között kezdő, január 31-én (kedd) 9:00–14:00 óra között haladó tanfolyamot tartunk. További információ és jelentkezési lehetőség a https://www.elte.hu/elearning/kepzesek címen található.

Aki korábban a Moodle keretrendszert használta, és meg volt vele elégedve, természetesen továbbra is használhatja azt.

Amennyiben a kurzusok felépítésével kapcsolatban módszertani segítségre van szükségük, kérem, forduljanak bizalommal a kari e-learning szakértőkhöz! 

A Canvas LMS új és régi felülete közti különbségek