A Bárczié az Év afrikai története

2023.01.03.
A Bárczié az Év afrikai története
Az ADRA Alapítvány és az ELTE BGGYK projektjéről készült kisfilm kapta az Afrika Sztorik Egyesület 2022-es elismerését.

A 2021-ben alakult Afrika Sztorik Egyesület második alkalommal hirdette meg az AFRIKA SZTORIK  “Önkéntes vagyok, és van egy Afrika sztorim” című pályázatát, amelyre magánszemélyek és civil szervezetek nyújthattak be videós pályázatot négy kategóriában.

Az ADRA és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar csapata 2022 áprilisában jelentette be, hogy a Hungary Helps program támogatásával inkluzív iskolafejlesztési programot valósítanak meg öt kenyai iskolában. A fejlesztő csapat szeptember végén érkezett meg Migori megyébe, az eredményekről pedig november végén számoltak be Budapesten a sajtó képviselői előtt.

A csapat a kéthetes kint tartózkodása során rengeteg tapasztalattal és élménnyel, de legalább ennyi fotóval és videofelvétellel is gazdagodott, ezeket mind fel is használták a díjazott kisfilm elkészítése során. A december végén rendezett díjátadó ünnepségen a csapat nevében Perlusz Andrea, a projekt szakmai vezetője vehette át "Az év története 2022" díjat, a Bárczi dékánhelyettesét a ceremóniára elkísérte Keresztessy Éva, Márkus Eszter és Erdős Attila is. Az ADRA – ELTE BGGYK csapat további önkéntesei Bolla Veronika, Kiss Erika, Papp Gabriella, Sitkei Zoltán, Vámos Tibor és Zászkaliczky Réka voltak, a kisfilmet Szaffner Gyula, Eördegh Dávid és a csapat tagjai készítették.

A szakértők jelenleg is több kenyai családdal, pedagógussal, intézményvezetővel állnak kapcsolatban, tartanak online tanácsadást szülőknek és szakembereknek egyaránt. A projekt következő fázisának tervei között szerepel, hogy online konzultációkat tartanak az intézmények pedagógusaival, valamint felveszik a kapcsolatot a Migori megyei Kisii MSOMI Teacher College intézménnyel is. A programban résztvevő öt iskola pedagógusait szakmai tapasztalatszerző látogatásra várják Magyarországra, az egyik iskolát pedig helyi módszertani központtá fejlesztenék. A Bárczi és az ADRA Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány már benyújtotta a program második fázisának pályázatát, amelyről várják a Hungary Helps Ügynökség döntését.

Forrás: ELTE BGGYK