A legjobbak között

Az ELTE a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmény, egyaránt igaz ez a legismertebb, sanghaji Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsorra, a Leideni Egyetem és a Center for World University Rankings (CWUR) nemrég nyilvánosságra hozott listáira. Egyetemünk áll a HVG és a Heti Válasz hazai rangsorainak élén is.

Nemzetközi viszonylatban

A hazai egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerepel a legelőkelőbb helyen a sanghaji Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2014-es listáján, amely a világ 500 legjobb felsőoktatási intézményét rangsorolja. A nemzetközi felsőoktatási listát 2003 óta minden évben összeállítja a sanghaji Jiao Tong University, a százpontos értékelésben nagy súllyal esnek latba az egyetem oktatói és alumnusai által elnyert nemzetközi díjak, illetve a publikációs és idézettségi adatok. Az augusztus közepén nyilvánosságra hozott 2014-es rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem – megőrizve tavalyi pozícióját – a 301–400. helyen szerepel, megelőzve a 401–500. hely közé rangsorolt Szegedi Tudományegyetemet. Az ARWU nemcsak az intézményeket rangsorolja, hanem szakterületenkénti listát is készít eszerint az ELTE fizika szak ismét az előkelő 101–150. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában.

Öt magyar egyetem is felkerült a Leideni Egyetem 2014-es világrangsorára, amelyet a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítanak össze évről-évre. A legjobb hazai eredményt ismét az ELTE érte el, intézményünket az 540. helyen rangsorolták, a Semmelweis Egyetem az 541., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az 561. lett. Európai összehasonlításban a kétszázötven legjobb intézmény között vagyunk.

A Center for World University Rankings (CWUR) 2014. július 15-én hozta nyilvánosságra legfrissebb, a világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listáját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – a lista legjobb magyar intézményeként – az előkelő 371. helyen szerepel, a Semmelweis Egyetem az 598., a Debreceni Egyetem a 673. A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány és a szabadalmak száma alapján.

Itthon

Ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett a HVG Diploma kiadványában megjelent 2014-es felsőoktatási rangsor élén, amelyet az oktatói és hallgatói kiválóság alapján állítottak össze. Az ELTE a Budapesti Corvinus Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet megelőzve vezeti a listát. Az intézményi rangsor összeállításakor figyelembe vették az elsőhelyes jelentkezők számát, a nappali tagozatos képzésekre felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával rendelkező felvettek, a középiskolai versenyeken helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, valamint az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók számát. Az összesített, országos kari rangsor szerint Bölcsészettudományi Karunk hét éve őrzi elsőségét, az ELTE Természettudományi Karát az ország harmadik legjobb karaként rangsorolták.

A Heti Válasz és az Educatio Nonprofit Kft. 2013. november 28-án első alkalommal jelentetett meg közös felsőoktatási rangsort: a kiadvány a korábbiakkal ellentétben egyetlen rangsorolási dimenzióra, a felvett hallgatók kiválóságára összpontosított. Az előző felvételi eljárásban legnépszerűbb tizenöt szakot bemutató listán négy ELTE-s képzés (az osztatlan jogászképzés, óvodapedagógus alapszak, a programtervező informatikus alapszak és a pszichológia alapszak) szerepel: minden esetben az első helyen.

A különböző egyetemi rangsorok módszertani különbségeiről intézményünkben évente rendeznek konferenciát, erről bővebben itt és itt olvashat.

2014.07.30.