A Pekingi Idegennyelvi Egyetem képviselői látogattak az ELTE-re

2023.05.31.
A Pekingi Idegennyelvi Egyetem képviselői látogattak az ELTE-re
A vendégeket 2023. május 24-27. között Borhy László rektor és Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes fogadta, a tárgyalások középpontjában a kooperáció fejlesztése állt. A kínai egyetemmel az ELTE hosszú évek óta aktív és jó kapcsolatot ápol, a két intézmény számos területen működik sikeresen együtt.

A találkozón a felek kifejezték szándékukat a fennálló kapcsolat megerősítésére, valamint különböző színtű együttműködések kialakítására, illetve fejlesztésére. Megegyeztek abban is, hogy a kooperáció elmélyítéséhez nélkülözhetetlen a mobilitások további támogatása.

Az intézményvezetők meghosszabbították az egyetemek között 2018 óta érvényben lévő általános együttműködési megállapodást, és megújították a hallgatócseréről szóló szerződést is. Emellett tárgyaltak a további fejlesztésekről, ezek közül kiemelkedik a kínai double degree MA program, amelyet a két egyetem közösen dolgoz majd ki.

Az ELTE régóta kiemelt figyelmet fordít a kínai régióra. A Kínai Tanszék 2023 őszén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, és az egyetem mára a kínaioktatás hazai központjának számít. A Pekingi Idegennyelvi Egyetemmel 2006 óta közösen működteti az ELTE Konfuciusz Intézetét. A kínai nyelvet és kultúrát Magyarországon elsőként népszerűsítő intézmény az elmúlt 15 évben számos elismerésben részesült, és a világ összes Konfuciusz intézetei között is előkelő helyet szerzett magának. A jubileumot 2022 júniusában nagyszabású rendezvénnyel ünnepelték, amelyen állami vezetők, diplomaták és kínai üzletemberek is részt vettek. 

Az ELTE Konfuciusz Intézet az évek során folyamatosan bővítette tevékenységi körét, egyes területeken a kelet-közép-európai térség középpontjává vált, és mindmáig nagy mértékben segíti a kínai-magyar partnerségi kapcsolatok erősödését. 2014 óta a Trefort-kertben működik az egyetlen, kínaiak által elismert hivatalos regionális tanárképző központ, és itt alakult meg a Közép-kelet-európai Kínai Tanárok Szövetsége is. 

Az „Egy Övezet, Egy Út” gazdasági és kulturális együttműködést 2013 októberében Kína kezdeményezte az eurázsiai országok között, a magyar kormány az elsők között írta alá az együttműködési keretszerződést. A program keretében az ELTE-n 2016-ban avatták fel az Egy Övezet, Egy Út Kutatóközpontot, amellyel a Selyemút kutatása jelentős lendületet kapott és gyorsan komoly eredményekhez vezetett.

A Pekingi Idegennyelvi Egyetem (BFSU) Kína egyik legjobb egyeteme. A kínai Oktatási Minisztérium (MOE) közvetlen irányítása alatt álló intézmény jelenleg 101 idegen nyelvet tanít. Itt található Kína legnagyobb, nem általános nyelvoktatási klasztere, amely a MOE speciális oktatási programjainak hírvivőjeként néhány ritkábban tanított európai, ázsiai és afrikai nyelvből is kínál kurzusokat. Bár a BFSU leginkább az idegen nyelvek és irodalom terén elért kiválóságáról ismert, olyan területeken is indított programokat, mint a humán tudományok, a jog, a közgazdaságtan, a menedzsment és az oktatás.

Az ELTE-n tett látogatásról a kínai fél az alábbiakban számolt be.