„Aki még nem oltatta be magát, az tegye meg!”

2021.07.21.
„Aki még nem oltatta be magát, az tegye meg!”
Lesz-e negyedik hullám, és ha igen, mit tehetünk most azért, hogy minél kisebb legyen? Mit mond a szakértő a 12–15 évesek oltásáról? Erdei Anna immunológust, a TTK Immunológiai Tanszék egyetemi tanárát az MTA.hu kérdezte a jelenlegi járványhelyzetről és az előttünk álló hónapokról.

Az interjúban Erdei Anna kifejti: az őszi időszakban valószínűleg visszatér a vírus, de remélhetőleg az eddigieknél jóval enyhébb hullámokat vetve. A delta variáns terjedése miatt, amely a tapasztalatok alapján a korábbi variánsoknál enyhébb, megfázáshoz hasonló tüneteket okoz, továbbra is óvatosságot ajánl: „érdemes kerülni a zsúfoltságot, kellő távolságot tartani, és főként, ha zárt térben idegenekkel vagyunk együtt, ajánlatos felvenni a maszkot – például boltokban vagy a tömegközlekedési eszközökön. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy világjárvány, és amíg vannak gócok különböző helyeken – most például Indiában, Brazíliában, Nagy-Britanniában –, addig bármikor fellángolhat a járvány nálunk is.”

A TTK többi kutatójához hasonlóan az immunológus is hangsúlyozza: „Nagyon fontos, hogy aki még nem oltatta be magát, az tegye meg! Külön hangsúlyozni kell, hogy a két oltásra tervezett vakcináknál – és a legtöbb ilyen – nem elég, ha valaki csak az egyiket kapja meg.” A 12–15 évesekről elmondja: feltétlenül ajánlott számukra is az oltás, és

jó lenne, ha minél több gyerek be lenne oltva szeptemberig,

az iskolakezdésig. Az amerikai és az európai hatóságok is engedélyezték már a Pfizer vakcinát a körükben, és az a tapasztalat, hogy a vírus most inkább a fiatalokat veszi célba azokban az országokban, ahol az idősebb generációk átoltottsága már elég jó.

Az interjú kitér arra is, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltott 60 éven felülieknek körülbelül harmadában-negyedében nincs jelen a vírus elleni védelmet biztosító antitest, azaz ellenanyag. A helyzet megoldására a TTK kutatója azt javasolja, akiről kiderül, hogy nincs a szervezetében ilyen, ún. vírusneutralizáló antitest, azaz nem védett, azt újra kell oltani mRNS-alapú (Pfizer vagy Moderna) vakcinával.

Kiderül az is, hogy Erdei Anna hosszan beszélgetett Karikó Katalinnal az Akadémia májusi közgyűlése alatt. „Kellemes meglepetés volt számomra, hogy az általunk készített animáció, amely azt mutatja be, hogy miként működnek a koronavírus elleni vakcinák, annyira megtetszett neki, hogy rendszeresen használja az előadásaiban is” – idézte fel az immunológus.

A teljes interjú elolvasható az mta.hu-n.