Oltásra buzdít az ELTE TTK: csak így küzdhetjük le a járványt

2021.05.04.
Oltásra buzdít az ELTE TTK: csak így küzdhetjük le a járványt
Április végén az ELTE Természettudományi Kar vezetősége levélben kérte hallgatóit, hogy tudományos érveléssel barátaik, ismerőseik körében is hangsúlyozzák a védőoltások fontosságát, mert csak a széleskörű beoltottsággal tudunk úrrá lenni a jelenlegi pandémián. Miközben a tudományos szakértők egyértelműen védőoltáspártiak, addig számos a szakmai alapot általában nélkülöző vélekedés akadályozza a kilábalást a jelenlegi válságos helyzetből. A TTK május 6-án és 7-én online előadásokat tart a COVID-19-ről, a vakcinák működéséről és szerepükről a járvány felszámolásában.

A jelen vakcinák a természettudomány csodálatos eredményei, a szakemberek a tudományos megismerés módszereivel győződtek meg a COVID-19 védőoltások biztonságosságáról és hatásosságáról. A magyarországi oltási kampány rövidesen elér arra a pontra, amikor minden eddigi regisztrált megkapja az oltást, további életeket csak úgy menthetünk meg, ha a habozókat is meg tudjuk győzni az oltások szükségességéről.

A világ számos kutatóintézetében a pandémia kialakulásával szinte egyidőben rekordsebességű vakcinafejlesztések kezdődtek. A vakcinák hatékonyságát igazolja, hogy a nagyobb átoltottságú országokban csökken a betegek száma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy túl vagyunk a járványon: az új mutánsok biztosan számos kellemetlen meglepetést tartogatnak még. Ezeket azonban remélhetőleg újabb és újabb védőoltásokkal tudjuk majd semlegesíteni.

A Természettudományi Kar Biológiai Intézete az „Élő Adás” sorozat közvetítésében ad átfogó tájékoztatást a témával kapcsolatban. A május 6-i online közvetítésben Kacskovics Imre immunológus, a TTK dékánja a védőoltások általános hatását foglalja össze, bemutatja hogyan alakul ki a védettség az oltás hatására. Szó lesz a COVID-19 védőoltások fontosabb típusairól, a nyájimmunitásról és arról is, hogyan lehet ellenőrizni a védőoltásra kialakult immunvédelmet. Ezután május 7-én Müller Viktor biológus, a TTK dékánhelyettese tart előadást azokról az általános törvényszerűségekről, amelyek a kórokozók fejlődését irányítják. Bemutatja az új vírus gyors evolúcióját, a tudósok által megjósolt járványügyi forgatókönyveket, végül segít eligazodni a vírus eredetével kapcsolatos, néha bizonytalanságot keltő és ellentmondó hírek között.

Az ELTE vezetői, illetve az oktatók és hallgatók közös érdeke, hogy a beoltottság növekedésével az élet – és benne az oktatás – minél előbb visszatérhessen a korábban megszokott kerékvágásba. Az Egyetem elkötelezett ebben a kérdésben és tudományosan megalapozottnak tartja, hogy a COVID-19 pandémia elleni védekezés legfontosabb eszköze a védőoltás. Magyarországon számos védőoltás áll rendelkezésre, amelyek hatékonyan védenek. Oltakozzunk!

Forrás: ELTE TTK