Apáczais diák lett a Nemzetközi Kémiai Torna abszolút győztese

2022.08.22.
Apáczais diák lett a Nemzetközi Kémiai Torna abszolút győztese
A rangos középiskolai versenyen mindkét magyar csapat ezüstérmet szerzett, az egyetlen egyéni aranyérmet pedig az ELTE gyakorlóiskolájának tanulója, Saracco Lucio nyerte.

Idén a Nemzetközi Kémiai Tornát (IChTo) Budapesten rendezték meg, a versenynek augusztus 17. és 20. között az ELTE adott otthont. A hagyományoknak megfelelően Magyarországot idén is két csapat képviselte. A megmérettetésen mindkét magyar csapat kiválóan szerepelt, és az egyéni eredmények is kiemelkedőek lettek.

A legnagyobb sikert Saracco Lucio aratta: az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium diákja a legjobb opponensként végzett, és elnyerte a verseny egyetlen egyéni aranyérmét is. Az ezüstérmes Hungarian Team Red kapitánya már a 2021-es és a 2022-es Nemzetközi Kémiai Diákolimpián is egyéni ezüstérmet szerzett.

A Nemzetközi Kémiai Torna abban tér el a Kémiai Diákolimpiától, hogy az előre kiadott feladatoknak nem csak egy, hanem több megoldásuk is lehet, ezekről a lehetséges megoldásokról vitáznak a csapatok képviselői angol nyelven. A magyar versenyzők több feladat esetében is a legjobb megoldást mutatták be.

A versenyt idén első alkalommal tartották hazánkban, a szervezést a Magyar Kémikusok Egyesülete fogta össze. Az ELTE nemcsak a verseny helyszínéül szolgált: az esemény főszervezője Forman Ferenc, a Hevesy György Kémia Doktori Iskola hallgatója volt. A magyar válogatott felkészítését Botlik Bence Béla vezette, aki egykor szintén az Apáczai diákja volt. A felkészítésben részt vett többek között Csoma Balázs, az ELTE biológia alapszakos hallgatója is. 

A borítófotón a Hungarian Team Red, balról az első Saracco Lucio.