Átvette a vezetést a Radnóti

2018.10.18.
Átvette a vezetést a Radnóti
A HVG 2019-es középiskolai rangsorának első helyén az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium áll, gyakorlóiskolánkat a Toldy Ferenc Gimnázium, valamint az Eötvös József Gimnázium követi. Az ország száz legjobb gimnáziumáról pénteken jelenik meg a HVG kiadványa, amelyből kiderül: az ország legjobb középiskoláinak sorát egyetemünk gyakorlóiskolái vezetik.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium mindig is a legjobban teljesítő iskolák közé tartozott, de ebben az évben listavezető lett: a HVG értékelése szerint egyenletesen jól teljesített minden tárgyból, a diákok egyetemi felvételi átlagpontszáma pedig kifejezetten magas, 440 pont feletti volt. 

Az első tíz közé került az ELTE két másik kiváló és népszerű gyakorlóiskolája is: az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a hatodik helyet foglalja el, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium a hetedik helyet szerezte meg, ami jórészt megfelel korábbi helyezéseiknek is, hiszen teljesítményükkel hagyományosan kiemelkednek a  hazai iskolák közül.

A legjobb tíz középiskola sorában dominálnak a budapestiek, de két vidéki gimnázium is idekerült: a veszprémi Lovassy László Gimnázium és a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium. A legjobb húsz iskola tekintetében már közel egyenlő a budapesti és a vidéki középiskolák aránya (11:9), a lista egészét figyelve pedig egyértelműen a vidékiek vannak többségben. Az első ötven iskola között 24 budapesti és 26 vidéki található, a második ötvenben azonban a 13 budapestire 37 vidéki jut – olvasható a kiadványban.

Ahogy az előző években, úgy az idén is három fő szempont alapján állították össze a rangsort: figyelembe vették a tizedik évfolyamos nappali tagozatos tanulók 2017-es kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

Az ELTE gyakorlógimnáziumai a 2018-as és a 2017-es rangsorban is előkelő helyen szerepeltek.

Forrás: Eduline