Az Amerikai Egyesült Államokban jártunk

2018.11.12.
Az Amerikai Egyesült Államokban jártunk
2018. november 9-én került megrendezésre a Nemzetek estjei elnevezésű sorozat Amerikai Egyesült Államokkal kapcsolatos eseménye. Az est az Alumni Központ szervezésében jött létre, az Angol-Amerikai Intézet közreműködésével.

A Nemzetek Estjei című kulturális sorozat is Egyetemünk egyik erősségét hirdeti, élenjáróságát az itt tanulható nyelvek kiemelkedő számában. A zenével és változatos előadásokkal tarkított eseményen köszöntőt mondott Dr. Illés Éva az Angol-Amerikai Intézet tudományos intézetigazgató-helyettese, valamint Pataky Csilla az Alumni Központ vezetője.  

Prof. Dr. Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes köszöntőjében röviden beszélt azokról az évekről, amikor ő is Amerikában élt. Felelevenítette azt, hogy az államokban mennyire más szellemiséggel találkozhatunk, s ezzel  alapot nyújtott az est további előadásainak, amik habár más-más megközelítésből, de erre a tényre világítottak rá.

Az esten fellépett a DELP Yelpers, az Angol Nyelvpedagógia Tanszék kórusa, akik nemzetközi és amerikai dalokkal színesítették az eseményt.

Dr. Frank Tibor professor emeritus, az MTA levelező tagja előadását azzal a gondolattal indította, hogy milyen fontosnak is tartja az alumni élet építését Magyarországon is, hiszen tőlünk nyugatabbra - például az USA-ban is - ennek már kiforrott hagyománya van. Ezt követően az amerikai aktuálpolitika alakulásának alappilléreire világított rá, illetve arra, hogy Donald Trump „Amerikája” hogyan is vált azzá a megosztott és megosztó nagyhatalommá, amilyennek most látjuk. Kiemelte az ország belső feszültségeit, mint például a kulturális különbségeket, vagy éppen a politikai szemléletmódok (észak és dél), a pártok és "bőrszínek" ellentéteit. Ezen szembenállások és nézetek okozhatják azt, hogy az ország egyes rétegeit igenis kiszolgálja Trump szellemisége. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani, félidős választások következtében ellensúly léphet fel az államok politikájában. 

Dr. Bollobás Enikő, az Amerikanisztika Tanszék egyetemi tanára az amerikai irodalom vágyháromszögeiről tartott előadást. Ennek keretében kitért arra, hogy milyen szerelmi háromszögeket figyelhetünk meg az amerikai regényekben, melyekről összességében megállapíthatjuk, ritkán fordul elő, és ha mégis, akkor a klasszikus mintáknak (férfi-két nő) kevesebbet teret szentelnek, mint az ezektől eltérőknek. Az ország irodalma ebből a szempontból formabontó és újító, ezzel is elkülönülni látszik más országok irodalmától.  Az előadásban szó esett továbbá alanyi és tárgyi szerepkörről ezekben a kapcsolatokban, amik mintegy aktív-passzív viszonyt is feltüntetnek a regényszereplők mellett.

Búcsúzóul a központvezető felhívta a figyelmet az alumni élet jelentőségére, az Alma Mater kínálta színes programokra és változatos továbbtanulási lehetőségekre, valamint a volt hallgatók szerepét és az ELTE Alumni Alapítvány szíves közreműködését a  rászoruló, tehetséges hallgatók támogatásában.

Sorozatunk keretében korábban ellátogattunk Kínába és Franciaországba is. Következő állomásunkról részletek hamarosan. 

ELTE Alumni
Facebook

Nemzetek estjei: Amerikai Egyesült Államok

Nemzetek estjei: Amerikai Egyesült Államok

0

/

0

0

/

0