Az ELTE a rangsorokban - közlemény

2020.01.14.
Az ELTE a rangsorokban - közlemény
Az ELTE a legfontosabb globális rangsorokban folyamatosan szerepel, több esetben a legjobb magyar egyetemként. Az ARWU, a THE és a QS aktuális szakterületi rangsoraiban összesen 17 tudományterületen kap helyet, több szakterületen pedig nemzetközi viszonylatban is kimagasló teljesítményt nyújt.

Az elmúlt másfél évtizedben a nemzetközi felsőoktatási rangsorok széleskörű elterjedése figyelhető meg, egy 2018-as kiadvány például 21 globális rangsort, 5 szakterületi rangsort és 9 regionális rangsort sorol fel. A különböző rangsorok eltérő módszertant alkalmaznak a helyezések meghatározásához, ezért azonos teljesítmény különböző pozíciókat eredményez az egyes rangsorokban. A nemzetközi felsőoktatási rangsorokban értékelt intézmények száma évről évre nő, a köztük lévő verseny pedig folyamatosan erősödik, így a jobb teljesítmény sem jelent automatikus előrelépést a rangsorokban, stagnáló mutatók viszont biztosan lecsúszást eredményeznek. Az euro-atlanti oktatási térség dominanciáját ráadásul jelentősen fenyegetik a feltörekvő ázsiai egyetemek.

Az ELTE a legfontosabb globális rangsorokban – Academic Ranking of World Universities (ARWU), Quacquarelli Symonds (QS), Times Higher Education (THE), US News, Center for World University Rankings (CWUR) – növekvő kiválósági teljesítményével folyamatosan szerepel, több esetben a  legjobb magyar egyetemként. A QS rangsorban 2019-ben javítani tudott a helyezésén, míg az ARWU és a THE listáján megőrizte a pozícióját. A globális rangsorok ugyanakkor keveset mondanak el az adott intézmény egy-egy konkrét képzéséről, ezért a legtöbb rangsorkészítő az intézményi rangsorok mellett szakterületi rangsorokat is publikál, amelyek tudományterületenként értékelik az intézményeket. A szakterületi rangsorok amellett, hogy árnyaltabb összehasonlításra adnak módot, lehetőséget biztosítanak jó helyezés elérésére a globális listákban alacsonyabban rangsorolt, de bizonyos tudományterületeken kiemelkedő intézményeknek is. Az ELTE az ARWU, a THE és a QS aktuális szakterületi rangsoraiban összesen 17 tudományterületen kap helyet, több szakterületen pedig nemzetközi viszonylatban is kimagasló teljesítményt nyújt.

A rangsorokban betöltött hely elsősorban az egyetemen dolgozó kutatók tudományos és oktatási tevékenységének függvénye, bizonyos kormányzati lépések azonban segítik a jobb helyezés elérését. Ilyenek például a legjobb kutatóknak nyújtott kiválósági és tématerületi támogatások, amelyek javíthatják a publikációs teljesítményt, vagy a külföldi hallgatók arányát növelő ösztöndíjprogramok. További előrelépést hozhatna egy külföldi oktatók foglalkoztatását lehetővé tevő célzott támogatás, vagy az is, ha az akadémiai és az egyetemi szférában dolgozó kutatók közötti együttműködés szorosabbá válna.

Az ELTE kutatóegyetemként a maga eszközeivel természetesen arra törekszik, hogy fenntartsa a nevével összefonódott tudományos kiválóságot, és hogy egyre vonzóbb egyetem legyen a hazai és a nemzetközi hallgatók szemében. Kiterjedt nemzetközi kapcsolatait tovább bővíti a 2019-ben elnyert EU-s támogatásnak köszönhetően, amelynek keretében az ELTE és a rangsorokban előkelő helyen szereplő partnerei, a Barcelonai Egyetem, a Dublini Trinity College, az Utrechti Egyetem és a Montpellier-i Egyetem egy oktatási és kutatási szövetség, egy Európai Egyetem létrehozásán dolgoznak együtt a következő években.

Rangsoros eredményeinkről itt olvashat részletesen.