Az ELTE SEK csapata nyerte a Techtogethert

2020.05.12.
Az ELTE SEK csapata nyerte a Techtogethert
A korábbi érmet érő teljesítményük után idén a legjobb megoldást nyújtották a Szombathelyi Gépészek a hazai tech cégek által felvetett műszaki problémákra az online versenyen. Legközelebb az európai Shell Eco marathonon szeretnének eredményt elérni.

Az ELTE Informatikai Kar duális gépészmérnöki képzésének hallgatóiból összeállt Szombathelyi Gépész nyerte meg az április 8. és május 8. között, tíz csapat részvételével megrendezett Techtogether mérnöki csapatversenyt és ezzel a 100 ezer forintos fődíjat is. A második helyen az Arrabona Racing Team végzett, a bronzérmet a BME Motorsport szerezte meg. A győztes SEK-csapat tagjai: Lajber Kirstóf, Orbán Tamás, Tóth Dániel, Farkas Zoltán, Moór Beatrix, Szilvágyi Milán és Magyar Gergely. A díjazottaknak Takács János, a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) elnöke gratulált. 

A csapatoknak hazai, tech-orientált cégek által felvetett kérdésekre, problémákra kellett koncepciót kidolgozniuk, amelyet a Techtogether május 8-i online fordulójában mutattak be. A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) arra volt kíváncsi, miként tervezhető mesterséges intelligencián alapuló cellamodul a robotpálya-generálásban és a cella biztonságos működtetésében. A Hepenix Kft. által adott feladat újszerű, robotizált ZFC-Check állomás 3D látványtervének elkészítése volt. A Tequa International Kft. arra kérte a hallgatókat, hogy a saját járművük alapján készítsenek digitális, valamint Ipar 4.0 megoldásokat hasznosító beszállítói listát, ezenkívül mutassák be, hogyan zajlik egy beszállítói csere. A Kvalix Automatika autómosó berendezések fejlesztéséhez várt ötleteket, míg a GTE által adott feladatban javaslatokat kellett tenni arra, hogyan válhatna a szervezet megkerülhetetlen partnerré a tagjai és a szolgáltatásait igénybe vevők számára. A verseny utolsó napján egy 50 perces műszaki kvízt is ki kellett tölteni.

A Savaria Műszaki Intézet először 2017 októberében tudott csapatot felállítani az akkori másodévesekből, mely indult a 2018. évi tavaszi versenyen is. 2018 októberében megszerezték a harmadik helyet, és kaptak négy különdíjat is, 2019 őszén pedig elérték addigi legjobb eredményüket: a második helyen végeztek és nyolc különdíjat is besöpörtek.

"Tudatosan úgy szervezzük a csapatot, hogy fiatalabbak is legyenek benne – idén például minden évfolyamból volt résztvevő –, így van kinek átadni a stafétát" – mondta el Sebestyén László Ádám, az ELTE SEK harmadéves duális gépészmérnök hallgatója, a csapat vezetője. Az ELTE csapata a távoktatásban is használt Teams alkalmazással tartotta a kapcsolatot a verseny során, mindegyik feladaton a csapat két-három tagja dolgozott, a csapatvezető feladata a munka koordinálása volt. Sebestyén László Ádám szerint a siker titka abban rejlik, hogy a SEK gépészmérnök hallgatói mind az egyetemen, mind az együttműködő partnervállalatoknál színvonalas, minőségi tudásra tehetnek szert.

A Szombathelyi Gépészek következő célkitűzése, hogy az európai szintű Shell Eco marathon versenyre olyan elektromos járművet építsenek, amely egy kilowattórának megfelelő energia segítségével a legtöbb kilométert tudja megtenni.

Forrás: Szombathelyi Gépész / Autopro.hu