Az OTKA 2022-es támogatottjai az ELTE-n

2022.09.15.
Az OTKA 2022-es támogatottjai az ELTE-n
Egyetemünkről 42 projekt szerepel a nyertesek listáján több mint 1,5 milliárd forintos támogatási összeggel, ami az országosan odaítélt támogatás 12%-a. A legtöbb projekt a Természettudományi Karhoz (21) kapcsolódik, de kiemelkedően szerepeltek a Bölcsészettudományi Kar (10) és a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (8) kutatói is.

Az egyéni kutatókat, kutatócsoportokat célzó úgynevezett OTKA-típusú pályázati konstrukció a hazai tudományos élet legkiválóbb kutatóinak fejlődését és tudományos sikereit kívánja elősegíteni, növelve a magyar kutatók és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal februári/márciusi beadási határidővel közzétett pályázati felhívásaira 1314 projektjavaslat érkezett be összesen 46,9 milliárd forintnyi támogatási igénnyel.

A pályázati felhívások az idei évben is nagy érdeklődésre tartottak számot az ELTE kutatói körében. A három felhívásra összesen 143 pályázatot nyújtottak be. Ezek közül 42 projekt szerepel a nyertesek listáján több mint 1,5 milliárd forintos támogatási összeggel, ami az országosan odaítélt támogatás 12%-a. Az induló pályázatok száma és a támogatási összeg is meghaladja a 2021-es ELTE-s eredményeket.

Támogatott ELTE-s pályázatok (táblázat)

A tematikus prioritások nélkül bármely tudományterületen végezhető ígéretes alapkutatási programok megvalósítását támogató kutatási témapályázatok keretében idén 177 új kutatási projekt indulhat, összesen közel 7 milliárd forint összegű támogatásból. Ebből 19 egyetemünkön fog megvalósulni közel 775 546 000 forintos támogatással: 9 a TTK-n, 6 a BTK-n, 2 a PPK-n és egy-egy az ÁJK-n és a TáTK-n.

A 12 évnél nem régebbi (2010. január 1-jét követően megszerzett) tudományos fokozattal rendelkező kutatók számára külön programban meghirdetett felhívás arra ad lehetőséget, hogy a fiatal kutatók saját kutatócsoportot alapítva Magyarországon indítsanak önálló kutatást. A pályázat keretében 102 fiatal kutató kezdhet új projektet összesen 3,7 milliárd forintos támogatással, közülük 15 indul majd az ELTE-n összesen 530 457 000 forint összeggel: 6 a TTK-n, 4-4 a BTK-n és a PPK-n, valamint egy az IK-n.

A Posztdoktori kiválósági program a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához kíván hozzájárulni, így ösztönözve őket, hogy a kutatói pályán maradjanak, és kutatócsoport tagjaként, tapasztalt kutatókkal együttműködve Magyarországon alapozzák meg és építsék fel kutatói karrierjüket. A felhívás 2 milliárd forintos keretösszegéből a már tudományos fokozattal rendelkező, de kutatói pályáját most kezdő 74 kutató, közülük 8 ELTE kutatóhellyel nyert három évre a kutatói bért, valamint kutatásához kapcsolódó költségeket biztosító támogatást, összesen 221 095 000 forintot. A nyertesek közül hatan a TTK-n, ketten a PPK-n dolgoznak majd.

Forrás: ELTE Pályázati Központ