Bronzérem és remek szereplés az olimpián

2016.08.25.
Bronzérem és remek szereplés az olimpián
Kapás Boglárka bronzéremmel térhetett haza Rióból, mellette Márton Anna, Récsei Rita, Srp Miklós, Venyercsán Bence, valamint a BEAC-os Csere Gáspár is megmérettette magát az ötkarikás játékokon.

Kapás Boglárka, az ELTE PPK pszichológia szakos hallgatója, elképesztő teljesítménnyel, országos csúcsot döntve, 8:16.37-tel olimpiai bronzérmet szerzett 800 méter gyorsúszásban. Emellett még két számban is pontszerző helyen végzett: előbb negyedik helyen, országos csúccsal ért célba a 400 gyors döntőjében, majd hatodik lett a 4×200-as női gyorsváltó tagjaként. Bogi a magyar négyes második leggyorsabbja volt, csak Hosszú Katinka úszott nála jobb időt. Kapás Boglárka a bronzérem után külön kiemelte, hogy büszke, hogy az ELTE hallgatója lehet: 

„A sport mellett számomra mindig is fontos szerepet töltött be a tanulás. Jelenleg az ELTE pszichológia szakán tanulok, másodéves hallgatóként. Szeretném megköszönni az egyetemnek a jókívánságokat, azt hogy végig drukkoltak nekem és támogatták a tanulmányaim sporttal való összeegyeztetését az olimpiai felkészülésem idején is. Szeptembertől folytatom a kurzust, melyet már nagyon várok! Köszönöm szépen ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, büszke vagyok rá, hogy itt tanulok!”

Márton Anna az ELTE PPK hallgatójaként és a világranglista negyedik helyezettjeként sajnos nem jutott a legjobb 8 közé egyéni kardvívásban, miután a második fordulóban kikapott a francia Manon Brunet-tól és kiesett. Anna így nyilatkozott utolsó pástra lépése után: „A legnagyobb baj az volt, hogy nem voltak akcióim. Az erőmben bíztam, de ez nem elég ehhez a sportághoz. Nagyon csalódott vagyok, ennél sokkal többet akartam elérni”.

A mindössze 20 éves Récsei Rita élete első olimpiáján 59. helyen végzett a 20 km-es gyaloglás versenyszámban. A versenyt a 74 indulóból 63-an teljesítették. Rita 2015 szeptembere óta az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának hallgatója.

Srp Miklós 50 km-es gyaloglásban állhatott rajthoz, 15 km után azonban szabálytalan versenyzés miatt sajnos kizárták. Érdekesség, hogy nyolcvanan indultak el a versenyen, de csupán 49-en fejezték be. Miklós az ELTE BGGyK ayógypedagógiai alapképzését 2011-2015 között végezte, értelmileg akadályozottak és szomatopedagógia szakirányon. Szeptembertől újra az ELTE-n tanul majd a BGGyK mesterképzésén.

Venyercsán Bence szintén 50 km-es gyaloglásban mérettette meg magát: a három magyar induló közül egyedül csak ő ért célba, a 44. helyen végzett. A 20 évével a mezőny legfiatalabbjának számító Bence az ELTE ÁJK hallgatójaként vett részt az olimpián.

Csere Gáspár – aki már 10 éves kora óta a BEAC atlétája, 2013-ban az ELTE PPK Sportszervezői szakán szerzett diplomát – maratoni futás versenyszámban 02:28:03-as idővel a 109. helyen ért célba élete első olimpiáján. A versenyen egészségügyi problémákkal és sérüléssel küzdő sportoló hatalmas kitartásról tanúbizonyságot téve futott be a több mint 150 futó részvételével zajló maratonon.

Illés Fanniért a paralimpián szurkolhatunk:  az ELTE TáTK szociális munkás szak hallgatója a 2016 júliusában megrendezett Európai Egyetemi Játékokról három aranyéremmel térhetett haza. Ezzel ő is hozzájárult, hogy az ELTE – az aranyérmek számát tekintve – az éremtáblázat 7. helyén végzett a 409 egyetem részvételével megrendezett tornán. Fanni jelenleg a riói paralimpiára készül, amelyet szeptember 7. és 18. között rendeznek meg a brazil városban.

BEAC