Burján Csaba az ELTE Sport arca

2018.09.12.
Burján Csaba az ELTE Sport arca
Az olimpiai bajnok, ezüstérmes világ- és Európa-bajnok, világkupa győztes rövidpályás gyorskorcsolyázó Burján Csaba, a Természettudományi Kar matematika szakos hallgatója a 2018/2019-es tanévben egyetemünk Sport arca.

Gyermekkorában több sportágat is kipróbált, végül egy országos diákolimpiai részvételt követően felfigyeltek rá, és a gyorskorcsolyánal kötött ki: 2002 óta gyorskorcsolyázik versenyszerűen a PKSE sportolójaként.

Egyéniben a 2012-es melbourne-i junior világbajnokságon 1000 méteren elődöntős volt, majd kilencedik lett. Ugyanitt – a 3000 méteres távon – a férfi váltóval a 4. helyen, míg összetettben a 12., 500 méteren a 18., 1500 méteren pedig a 23. helyen végzett.

2013-ban Malmőben, a svédországi rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon – a magyar férfi váltóval – az olaszokat megelőzve, az oroszok és a hollandok mögött lett harmadik a csapatverseny döntőjében, Debrecenben a staféta azonban nem jutott tovább az elődöntőből, és így a világbajnokságot a 8. helyen zárták. Ez év decemberében, az olaszországi Trentóban zajló XVI. téli universiadén – a Béres Bencével, Knoch Viktorral és Oláh Bencével alkotta férfi váltó tagjaként – aranyérmet nyert az 5000 méteres távon.

A 2015-ös rövidpályás gyorskorcsolya világkupa-sorozat drezdai állomásán – a férfiváltó tagjaként – a holland csapat mögött, a kínaiakat és a dél-koreaiakat megelőzve másodikként ért célba az 5000 méteres döntőben.  A 2016-os világbajnokságon a váltóval negyedik helyezést ért el.

A férfi gyorskorcsolyaváltó-csapat tagjaként

az 5000 méteres futamban szerzett aranyérmet a 2018-as phjongcshangi téli olimpián.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba és Knoch Viktor alkotta csapat olimpiai rekordot érő időeredménnyel Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét szerezte meg.

Egyetemünk hallgatójával 2014-ben, a XXVI. Téli Universiadén aratott győzelmük után beszélgettünk, akkor ezt nyilatkozta:

„A sportban az olimpia lenne a cél, főleg váltóval, de emellett annak is nagyon örülnék, ha a világbajnokságról haza tudnánk hozni egy érmet – amelyre a gyorskorcsolya történetében eddig nem volt példa. Itt szintén váltóra gondolok, mert egyéniben VB-n nagyon nehéz érmet szerezni, mert más országokban sokkal jobb felszereléssel, lehetőségekkel rendelkeznek a sportolók. Ami az egyetemmel kapcsolatban biztos, hogy mindenképpen szeretnék mesterszakra is menni".

Azóta nemcsak a világbajnoki érem és az olimpiai részvétel, hanem az olimpiai bajnoki cím is valóra vált. Burján Csaba az ELTE hallgatójaként és sportolójaként számos sportösztöndíj és elismerés birtokosa, résztvevője volt a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramnak is.

Az ELTE Kommunikációs, Marketing és Rekrutációs Igazgatósága 2018 szeptemberében forgatott vele kisfilmet: