Canvas tippek és trükkök II.

Dr. Abonyi-Tóth Andor | 2022.09.22.
Canvas tippek és trükkök II.
Sorozatunk második részében folytatjuk a hasznos, de kissé rejtett CANVAS funkciók bemutatását.

Előző cikkünkben a kurzuskártyák átnevezéséről, törölt elemek, illetve oldalváltozatok visszaállításáról és kurzusok közti másolásról volt szó. Most újabb tippeket mutatunk be.

A szövegszerkesztő rejtett menüjének megjelenítése

A Canvas felületén az alábbi szövegszerkesztővel számos helyen találkozhatunk, például amikor oldalakat, feladatokat, kvízeket, tematikákat szerkesztünk.  A szövegszerkesztő alapesetben nem rendelkezik menüvel, de azt egy gyorsbillentyű (ALT+F9) segítségével előhívhatjuk.

6. ábra: Szövegszerkesztő ablak menüvel

Bár a menü ugyanazon funkciókat tartalmazza, mint az ikonsor, mégis kényelmesebb lehet egyes felhasználóknak a menü használata.

 Feladat inaktiválása

Amikor feladatokat javítunk érdemes lehet a feladatot inaktiválni addig, míg nem végeztünk az összes hallgató értékelésével. Amíg a feladat inaktív, a hallgatók nem láthatják az eredményüket, az esetleges szöveges értékelésüket, illetve email értesítést sem fognak kapni.

Az inaktiválást több módon is elvégezhetjük. A gyorsértékelő felületen kattintsunk a  ikonra. Ha ezt  megtettük, az ikon megváltozik: 

Amennyiben végeztünk az értékeléssel, aktiváljuk újra a feladatot.

Ugyanezt a funkciót az Értékelések oldalon is elérhetjük. Keressük meg az adott feladat oszlopát a táblázatban, majd a menüből válasszuk ki a Feladat inaktiválása funkciót. A visszakapcsolást ugyanebben a menüben megtehetjük.

7. ábra: Inaktiválás az Értékelések oldalon

Üzenet azon hallgatóknak, akik…

Szintén hasznos funkció, hogy értesíteni tudjuk azon hallgatókat, akik egy beadandó feladat kapcsán az alábbi csoportba tartoznak:

  • Nem adták be a feladatot
  • Beadták a feladatot, de még nem lett értékelve a munkájuk
  • Több pontot értek el, mint egy megadott pontszám
  • Kevesebb pontot értek el, mint egy megadott pontszám

Ezt a funkciót szintén az Értékelések lapon érhetjük el, az adott feladat oszlopában elérhető menüben, Üzenet azon hallgatóknak, akik néven.

8. ábra: Üzenet azon hallgatóknak, akik kevesebb pontot értek el a megadott pontnál

Extra idő és próbálkozások beállítása kvíz kitöltés során

Vannak olyan hallgatók, akik számára többletidőt kell biztosítanunk a vizsgatesztek kitöltése során. Ezt könnyen megtehetjük a Canvas felületén, sőt extra próbálkozásokat is adhatunk a hallgatónak. Előfordulhat például, hogy a hallgatónak technikai problémái voltak a teszt kitöltése során (pl. újraindult vagy lefagyott a számítógépe), és be kívánjuk állítani, hogy újra próbálkozhasson.

Ehhez a kvíz oldalon a Kvíz moderálása gombra kell kattintunk. Ekkor megjelenik a kurzus névsora, amelyben láthatjuk az elért eredményeket, illetve a fennmaradó próbálkozások számát.

9. ábra: Kvíz moderálása felület

A sor végén látható  ikonra kattintva beállíthatjuk az extra időt és az extra próbálkozások számát.

10. ábra: Extra idő és próbálkozás beállítása

 

Reméljük ebben a listában is talált olyan funkciót, amelyet szívesen kipróbálna. A Canvas kézikönyvet a https://www.elte.hu/elearning/segedanyagok címen találja, amelyben további hasznos funkciókat érhet el. Ajánljuk figyelmébe a Canvas LMS-hez kapcsolódó önjáró képzéseinket is, amelyekre a https://www.elte.hu/elearning/kepzesek oldalon jelentkezhet.