Dékánt választott a Természettudományi Kar

2019.06.05.
Dékánt választott a Természettudományi Kar
Az ELTE TTK Kari Tanácsa június 5-én szavazott a dékáni pályázatokról és rangsorolta azokat. Az érvényes szavazatok többségét Kacskovics Imre egyetemi tanár, az Immunológiai Tanszék vezetője, az ELTE FIEK igazgatója szerezte meg. A kar dékánját az ELTE rektora nevezi ki, az új dékán 2019. augusztus 1-én lép hivatalba.

Kacskovics Imre 1987-ben végzett az Állatorvostudományi Egyetemen, majd 1998-ban ugyanitt doktori fokozatot szerzett, 2005-ben habilitált. 1987-től az Állatorvostudományi Egyetemen dolgozott. 1991–1994-ig az Egyesült Államokban az Iowai Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén, 1995–2004 között a Karolinska Intézetben, Stockholmban kutatott. 2006-ban került az ELTE-re, ahol az Immunológiai Tanszék munkájába kapcsolódott be. 2013-ban lett az MTA doktora, 2015 óta tanszékvezető egyetemi tanár. A Magyar Immunológiai Társaság elnöke.

Legfőbb kutatási területei az FcRn mediált IgG metabolizmus (transzport és katabolizmus, maternális immunitás) transzkromoszómális és transzgenikus modellekben, egyes immunglobulin izotípusok genetikája, a génexpressziós reguláció, különös tekintettel az immunfolyamatokban résztvevő génekre, és az FcRn evolúciója. 2007-ben olyan új, szabadalmaztatott eljárást fejlesztett ki, amelynek révén genetikailag módosított állatokban jelentősen növelhető az ellenanyagtermelés.

Az ELTE és az MBK szellemi tulajdonának hasznosítására kutatótársával eredményesen működő gazdasági társaságot alapított (ImmunoGenes Kft), amelyik rangos hazai és nemzetközi együttműködésekben fejleszt vezetésével értékes ellenanyagokat és genetikailag módosított állatokat. A folyamatba több diák is bekapcsolódhatott és szerzett tapasztalatokat egy biotechnológiai start-up cég működéséről. 2011 óta különféle kutatási feladatokat végez a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt. részére megbízási szerződéssel, ill. pályázati együttműködések kapcsán.

Több tudományos elismerés birtokosa: Life Science díjat 1998-ban adományozott neki a Magyar Immunológiai Társaság, Bio-Science díjat 2000-ben kapott. a Szent István Egyetem Aranyérmét 2006-ban ítélték neki, 2007-ben Innovációs díjas lett, Az ELTE Innovatív Kutatója elismerésben 2010-ben részesült, Akadémiai Szabadalmi Nívódíjat 2012-ben kapott.

Vezetői  munkaterve itt olvasható (amennyiben rendelkezik ELTE azonosítóval).

Korábbi interjúnk Kacskovics Imrével


Korábban: 

Bemutatkoztak a TTK új dékánjelöltjei