Az egyetem megnyitja kapuit: 150 éves a TÓK

2019.03.19.
Az egyetem megnyitja kapuit: 150 éves a TÓK
Az Egyetem megnyitja kapuit rendezvénysorozat keretében – annak rendkívüli alkalmaként – tekinthettük meg 2019. március 12-én a bevezetésre kerülő Tanítók napján a 150 éves Tanító- és Óvóképző épületét.

Az eseményen két sétát indítottak annak érdekében, hogy minden érdeklődő részt tudjon venni az eseményen. Gyalai Zsófia, az Alumni Központ munkatársa rövid köszöntőben üdvözölte a jelenlévőket, és ismertette a sorozat mibenlétét. Ezt követően Dr. Márkus Éva, a Kar dékánja vette át a szót, aki az épület elé invitálta a résztvevőket. Itt megmutatta az épületen elhelyezett emléktáblákat, és elmesélte, hogy kinek és milyen célból állítottak emléket. Kitért az épület történetére is. A Tanítóképző 1911-ben költözött a Mozdony utca 40. szám alá, ekkor az épületnek még botanikus kertje és méhészete is volt. Az épületet az évek folyamán laktanyának és hadi kórháznak is használták. A II. világháború során megrongálódott, ennek következtében nem építették vissza az épületen elhelyezkedő csillagvizsgálót.

A Kar emléket állít továbbá azoknak is, akik támogatásából felépülhetett az épület, erről részletesebben Dr. Demeter Katalin beszélt. Elmondta azt is, hogy az épületet Nagy Virgil tervei alapján 2 év alatt építették fel. A Karon belül Dr. Lénárd András kalauzolt minket. Megmutatta, hogy az első emeleten áll egy I. világháborús emléktábla, amit feltehetőleg 1934-ben állítottak fel és ’56-57 környékén válaszfallal és műanyag lambériával fedték el. Elmondta, hogy feltételezhetően az ideológiai megkérdőjelezhetetlenség miatt takarták el ezt a művet. Ezt követően egy rövid vetítés következett, majd egy kvíz, amit Trentinné Dr. Benkő Éva vezényelt. A szervezők arra voltak kíváncsiak, a résztvevők mennyit tudtak megjegyezni az addig elhangzottakból, illetve a videóban látottakból. A kvíz után folytattuk sétánkat. Lénárd András többek között bemutatta a Kar értékes relikviáit, egy régi „mobiltelefont” és egy régi számítógépet, valamint bevezetett minket a 107 ½ szoba varázslatos titkába. Szabóné Dr. Szitányi Judit, a Matematika Tanszék vezetőjének bemutatásával lehetőség nyílt megtekinteni Szendrei Julianna, a kar volt tanszékvezetőjének irodáját is.

A Vizuális Nevelési Tanszéket Dr. Bakos Tamás, a tanszék vezetője mutatta be. Megtekinthettük a hallgatók kerámiamunkáit, illetve a kisiskolások által készített hatalmas krétarajzot is. Ezt követően épület állandó kiállításánál újabb rejtvény várta az érdeklődőket, illetve a tanítás céljára kialakított Meseszoba is bemutatásra került. Az eseményt Dr. Döbrössy János vezényelésével a Kar énekkara zárta. A résztvevők a 150 éves Tanító- és Óvóképző Kartól emlékoklevelet kaptak.

Az esemény interaktív és jó hangulatban telt, számos résztvevő mesélt a séta során diákéveiről, tanulmányairól.

Az eseményen az ELTE Online is részt vett, cikküket itt olvashatja. A kar története bővebben.

Előző rendezvényünk: Egyetem megnyitja kapuit: Planetárium 3.

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0