„Egyszerre hirtelen minden világos lesz”

Az idei év Pázmány-előadását Lovász László tartja „A gráfelmélet 50 éve: fejtörőktől a tudomány alapjaihoz” címmel 2014. május 9-én az Egyetem ünnepi szenátusi ülésén. Az ELTE TTK Matematikai Intézetének professzora, a Magyar Tudományos Akadémia frissen megválasztott elnöke, az Amerikai Tudományos Akadémia tagja.

Az 1948-ban született Lovász László a Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium legendás, első matematika tagozatos osztályába járt, szinte minden matematika versenyt megnyert (Ki miben tudós?, KöMaL, OKTV, Schweitzer-verseny), három egymást követő évben lett aranyérmes a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián, minden idők egyik legsikeresebb hazai versenyzője. A matematikai problémamegoldást egy interjúban a sakkjátszma kulcslépéséhez hasonlította: „Egyszerre hirtelen minden világos, tiszta és érthető lesz. Ezek a legvonzóbb pillanatok a matematikus életében. És ezek a pillanatok vonzottak gyerekként is.” Az ELTE matematika szakán végzett, az itt eltöltött évekről így nyilatkozott: „életem meghatározó szakasza volt ez a néhány év, elsősorban fantasztikus tanáraimnak köszönhetően.” Negyedéves egyetemistaként megvédte a gráfok faktorairól írt kandidátusi disszertációját, 31 évesen lett akadémikus.

Szakterülete elsősorban a kombinatorika, a gráfelmélet és a számítógép-tudomány. „Tizennégy éven keresztül éltem külföldön, vendégprofesszorként a Yale Egyetemen, kutatóként a Microsoftnál.” Lovász László professzor 2006-ban tért vissza Magyarországra, négy évig vezette a Természettudományi Kar Matematikai Intézetét. A professzor szeret tanítani: „számomra fontos feladat, hogy magyar diákokat tanítsak.”
 


A matematikában nincs Nobel-díj, ezért több nemzetközi elismerést is szokás „matematikai Nobel-díjnak” tekinteni – ezek közül Lovász professzort 1999-ben az izraeli Wolf-díjjal, 2010-ben a japán Kiotó-díjjal tüntették ki. A Kiotó-díjhoz Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is gratulált, az Amerikai Tudományos Akadémia 2012-ben választotta tagjai sorába. A hazai szakmai-tudományos kitüntetések közül a Corvin-láncot (2001), a Bolyai-díjat (2007) és a Széchenyi-nagydíjat is átvehette, vezette a Nemzetközi Matematikai Uniót. A professzor jelenleg DISCRETONT címmel vezeti Egyetemünk egyik, a European Research Council által támogatott kutatócsoportját. A professzor négy gyermek édesapja, felesége Vesztergombi Katalin matematikus.

A professzort 2010-ben tudományos flash-mobbal köszöntötte az Egyetem, a villámcsődületről készült videó megtekinthető itt.

Lovász László professzorról 2013-ban készített mini-portréfilmet az ELTE Rektori Titkársága:

(Az íráshoz Gimesi Júlia, Ötvös Zoltán és Nagy József interjúiból válogattunk.)

2014.04.30.