Együtt a digitális kulturális örökségért

2023.02.01.
Együtt a digitális kulturális örökségért
Hosszútávú tudományos együttműködésről állapodott meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetésével működő Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium és az Erdélyi Múzeum-Egyesület.

Az erről szóló dokumentumot január 31-én ünnepélyes keretek között írta alá a Magyar Tudományos Akadémia székházában Borhy László, az ELTE rektora, Bitay Enikő, az EME elnöke, Palkó Gábor, a DH-LAB projektvezetője és Bogdándi Zsolt, az EME főtitkára. A ceremónián jelen volt Morvai Tünde, az MTA Határon Túli Magyarság Titkárságának osztályvezetője is.

A DH-LAB és az EME közösen törekszik kétirányú tudásáramlás és a nemzetközi kutatási hálózatok erősítésére. A most induló együttműködés keretében az EME írásos állománya és az Erdélyi Digitális Adattár bekerül a DH-LAB szövegkorpuszába, hozzájárulva ezzel a magyar nyelvre optimalizált szövegfeldolgozó algoritmusok fejlesztéséhez. A laboratórium cserébe pilot projektek indításával, mentorálással segít az EME gyűjteményeinek digitalizálásában és publikálásában, illetve szükség esetén saját eszközeit (metakereső, OCR program) is biztosítja az EME repozitóriumának fejlesztéséhez. A DH-LAB továbbá közbenjár az EME digitalizált állományának az Europeana portálra való aggregálásában, és a válogatott kéziratos állományokat felismerteti saját fejlesztésű kézírásfelismerő (HTR) programjával.

A most létrejött együttműködés a DH-LAB Danube-AI alprojektjének része, amelynek célja mesterséges intelligencia alapú jó gyakorlatok kialakítása a veszélyeztetett, feldolgozatlan és/vagy korlátozottan hozzáférhető gyűjtemények, digitális és történelmi források feldolgozására és közzétételére. A sokszínű, Duna-menti régióban fellelhető kortárs és történelmi források bevonása által

lehetőség nyílik a DH-LAB fejlesztéseinek régió- és nyelvspecifikus finomhangolásra.

„Tudatában vagyunk annak, hogy egy jól kidolgozott projekt megvalósításához szükségesek az együttműködések, az együtt gondolkodás, a kölcsönös tudásáramlás. Ahhoz pedig, hogy pontos, precíz és gyors munkákat végezhessünk, a digitalizálási lehetőségek és tevékenységek kulcsszerepet játszanak, ezért nagyon örülök, hogy ebben a kiváló projektben intézményünk is közreműködhet. Bízom benne, hogy az elkövetkezőkben még több olyan tudományos tevékenységre irányuló közös pontot találhatunk, melyek a közös kutatási hálózat kialakítása révén régiónk fejlődéséhez járulnak hozzá” - mondta az eseményen Bitay Enikő, az EME elnöke, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzora.Borhy László, az ELTE rektora, Bitay Enikő, az EME elnöke és Palkó Gábor, a DH-LAB projektvezetője

A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium feladata, hogy partnerintézményekkel és más tudományterületen dolgozó nemzeti laboratóriumokkal együttműködve kidolgozza kulturális örökségünk mesterséges intelligencia alapú feldolgozásának, kutatásának és oktatásának, valamint a lehető legszélesebb körű közzétételének módszertanát és piaci hasznosításának jó gyakorlatait. Az ELTE vezetésével indult együttműködésben a Miskolci Egyetem, a Magyar Nemzeti Levéltár, valamint az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont vesz részt. A 2020-ban megalakult DH-LAB 2021 tavaszán az iskolai irodalomoktatásban szereplő magyar költők műveit tartalmazó Verskorpuszt, őszén a Drámakorpuszt indította el, 2022 decemberében pedig sikerrel zárta azt a projektjét, amelynek keretében munkatársaik a Kolozsvári Állami Magyar Színház több mint 1700 darabból álló gyűjteményét digitalizálták.