Elindult az InnoChange

2021.10.07.
Elindult az InnoChange
Az ELTE Informatikai Kar által vezetett nemzetközi projekt online nyitórendezvényén 7 ország közel 80 résztvevője volt jelen.

Az ELTE Informatikai Kara által vezetett InnoChange (Változások előmozdítása és kapacitásfejlesztés – úton az innovatív és vállalkozó egyetemek felé) konzorcium 2021 júliusában elnyerte az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet, EIT) Higher Education Initiative támogatását. A projekt célja, hogy európai felsőoktatási és ipari együttműködésben bővítse a felsőoktatási intézmények vállalkozói és innovációs kapacitását. A konzorcium tagja a Babeș-Bolyai Egyetem (Románia), a Heriot-Watt Egyetem (Egyesült Királyság), a Pavol Jozef Šafárik Egyetem (Szlovákia), a Piasii Hilendarski Egyetem (Bulgária) és a Startup Wise Guys Accelerátor (Észtország). Társult stratégiai partnerek a GE Healthcare Hungary és a Campden BRI Hungary.

Az online rendezvényen 7 ország (Egyesült Királyság, Bulgária, Románia, Szlovákia, Indonézia, Kína, Magyarország) közel 80 résztvevője volt jelen, valamennyi EIT HEI InnoChange konzorciumi intézmény a legmagasabb szinten képviseltette magát.

A rövid megnyitó után a köszöntőbeszédek sorát a koordinátor és házigazda intézmény nevében az ELTE oktatási ügyekért felelős rektorhelyettese, Zentai László kezdte, őt követte David Daniel, a Babes-Bolyai Egyetem rektora, majd Semanisin Gabriel, a Jozef Pavol Safarik Egyetem információs és minőségügyekért felelős rektorhelyettese. A Piasii Hilendarski Egyetem köszöntőjét, innovációs cékitűzéseit a nemzetközi, és külkapcsolati rektorhelyettes Cherneva Nadia tolmácsolta, míg Devlin Paul a Heriot-Watt Egyetem részéről mondott köszöntő beszédet. Az intézményi vezetők után Crock Wesley, az EIT RawMaterials oktatási vezetője, az EIT HEI kezdeményezés vezetője, végül pedig Paoli Andrea, az EIT Digital Master School vezetője következett.

A projekt és a munkacsoportok operatív bemutatóját követően “A vállalkozói szellem és az innováció támogatása és gondozása a felsőoktatási intézményekben” című kerekasztal beszélgetés zajlott le Málnay Barnabás, az ELTE üzleti fejlesztője moderálásában. A témát Ferik Attila (GE Healthcare Magyarország, igazgató), Devlin Paul (Heriot-Watt Egyetem, piaci hasznosítási vezető), és Camelia Isaic (Startup Wise Guys) részvételével járták körül.

A hallgatóság Simona Motognától, a Babes-Bolyai Egyetem képviselőjétől összefoglaló előadást hallhatott arról, hogy az InnoChange konzorcium mit kínál a hallgatóknak, oktatóknak, adminisztratív munkatásaknak az egyetemen, és mit kínál az egyes egyetemi ökoszisztémák számára.

Az InnoChange konzorcium 2021 őszén indította el kapacitásfejlesztési programját. Megkezdődött az oktatók, PhD-hallgatók szakmai továbbképzése, novemberben az adminisztratív munkatársak továbbképzése zajlik majd, októberben pedig az ELTE vezetésével megindul az I&E (Innovációs és vállalkozási) oktatási program is.

2021 októberében online formában, angol nyelven indul kurzus Creativity, responsibilty and entrepreneurship címmel. Az innovációval és vállalkozási ismeretekkel foglalkozó képzésre október 8-ig ezen a linken várják az ELTE hallgatóinak jelentkezését. Jelentkezés nem ELTE hallgatóknak: Bélik Mártonnál.

A projektet az Európai Unió finanszírozza az EIT HEI Initiative (Innovációs kapacitásépítés a felsőoktatásban) kezdeményezése keretében, és az EIT Digital támogatja.

Korábbi cikkünk a projektről