Elismerések az Eötvös-napon

2019.05.22.
Elismerések az Eötvös-napon
A Természettudományi Kar hagyományos májusi ünnepségén előadások hangzottak el, liftbeszéd-versenyt tartottak, majd több oktató és 32 hallgató munkáját díjazták.

Az ELTE TTK ünnepe idén három esemény köré csoportosult: az Eötvös 100 Emlékév – báró Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója, a Természettudományi Kar 70 éves fennállásának ünnepe, valamint a kar kiváló oktatóinak és hallgatóinak díjazása. Sziklai Péter megbízott dékán nyitóbeszéde után az ünnepség első fele a világhírű magyar tudós fizikus, geofizikus báró Eötvös Loránd munkásságáról szólt: Patkós András professor emeritus Eötvös közéleti és politikai szerepéről tartott előadást, míg Cserti József (Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék) fizikai felfedezéseiről, Molnár Gábor (MTA–ELTE Geológiai, Geofizikai és Űrtudományi Kutatócsoport) a geofizikai eredményeiről beszélt. A program második része a 70 éves Természettudományi Kar történetét mutatta be a társkarok szemszögéből Borsodi Csaba, a BTK professzorának Közös történetünk a dualizmus korában című előadásával. Végül A két Eötvös: a jogász és a természettudós című előadásával Király Miklós, az ELTE ÁJK professzora lépett a pulpitusra.

Az idén 27. alkalommal megrendezett ünnepségi programban a hallgatók liftbeszéd formában mutatták be kutatási témáikat, amelyek a 2018 őszétől megrendezett kari tudományos diákköri konferenciákon sikeresen szerepeltek. A tíz bemutatott előadásról a közönség online szavazással döntött, ez alapján első helyen végzett Boldizsár Bálint fizikus hallgató A kevesebb néha több? Mit rejt a kvark-gluon-plazma? című előadásával. Második lett Pánczél Emese geológus hallgató Miről mesélnek a források Esztergomban? című bemutatója, a bronzérmet pedig egy leendő fizikus, Plaszkó Noel szerezte meg, előadásának címe A kvantumszámítógépek lehetséges építőkövei.

A Hallgatói Önkormányzat felterjesztése alapján Sziklai Péter, a TTK megbízott dékánja Kiváló oktató díjat adott át Pálfia Zsoltnak, az ELTE Biológiai Intézet mérnök tanárának, valamint Nagy Mártonnak, az ELTE Fizikai Intézet egyetemi adjunktusának. (Borítófotó)

A tudományos diákköri témavezetésért járó elismerést két oktató, Angyal Zsuzsanna, a Környezettudományi Centrum, illetve Felföldi Tamás, a Mikrobiológiai Tanszék munkatársa vehette át.

A TTK tíz évvel ezelőtt alapította meg legnagyobb TDK-szakterülete, a biológus TDK témavezetői elismerését, a Juhász-Nagy Pál-díjat, amelyet ebben az évben Sebestyén Anna, a Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tudományos főmunkatársa, számos TDK témavezetője vehetett át Müller Viktortól, a TTK Növényrendszertani és Ökológiai Tanszékének tudományos munkatársától. 

A Kiváló Hallgató elismerés idei díjazottjainak névsora elérhető a TTK honlapján.

Délután tartotta meg díszdoktori előadását Charles Withers geográfus, az Edinburgh-i Egyetem földrajzprofesszora, akinek az ELTE Szenátusa május 10-én adományozott doctor et professor honoris causa címet. A professzorral, akit 2015-ben a brit uralkodó és a skót miniszterelnök a Geographer Royal for Scotland címmel tüntetett ki, Győri Róbert, az ELTE TTK FFI Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszékének vezetője készített interjút.

Ezt követően órakor kezdődött Thernesz Vilmos és Tóth L. Viktor Radio Universe című, a rádiócsillagászatról szóló filmjének angol nyelvű bemutatója. Az alkotásban neves, köztük Nobel-díjas tudósok kalauzoltak el a természettudományok világába, virtuális látogatásra invitálva a nézőt Európa ikonikus csillagászati műhelyeibe, óriási rádióteleszkópokhoz és a világegyetem távoli zugaiba. Az egész napos program során az Eötvös Tudományos Játszóház közel 140 általános-és középiskolás diákot látott vendégül, akik az ELTE fizikus hallgatóinak segítségével interaktív módon ismerkedhettek meg Eötvös Loránd kísérleteivel, az Eötvös-ingával, az Eötvös-mérleggel, a Foucault-ingával, a Thomson-ágyúval és Eötvös Loránd sztereófotóival.

Forrás: ELTE TTK
Fotó: ELTE Online, ELTE TTK


Korábban:

Boldog születésnapot, TTK!