Elkezdődött az OTDK

2015. március 25-én, a Műszaki Szekcióval nyitott a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia: a legnagyobb felsőoktatási tehetséggondozási seregszemle több mint 5000 fiatal tudósjelölt számára kínál bemutatkozási lehetőséget tizenhat tudományterületi szekcióban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói tizenhárom szekcióban vesznek részt, az Egyetemünk profiljától eltérő műszaki-tudományi, agrártudományi, valamint a had-és rendészeti tématerület kivételével. Az eredményekről a következő hetekben folyamatosan beszámolunk.

A már elérhető szekcióprogramok érdekességeiből válogattunk. Az Állam- és Jogtudományi Szekciót 2015. március 31. és április 2. között rendezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A szekcióra háromszázegy nevezés érkezett, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának közel 40 hallgatója vesz részt a megmérettetésen. Több mint háromszáz nevezés érkezett a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen rendezett Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióra is: a 2015. április 15–18. közötti versenyre az ELTE-ről közel 120 hallgató utazik majd, vagyis a résztvevők több mint harmada Egyetemünk diákja. Az április 16–17. között szervezett Informatika Tudományi Szekció házigazdája a Szegedi Tudományegyetem lesz, a résztvevők több mint tíz százaléka az ELTE Informatika Karának hallgatója. A Pannon Egyetemen rendezik a Kémiai és Vegyipari Szekciót: a 2015. április 9–11. közötti programon a résztvevők közel 20%-a Egyetemünk hallgatója. A Budapesti Kommunikációs Főiskolán 2015. április 8. és 10. között megtartott Művészeti és Művészettudományi Szekción négy ELTE-s hallgató lesz. A Semmelweis Egyetemen rendezett Orvos- és egészségtudományi Szekcióban (2015. március 31–április 3.) a Természettudományi Kar három hallgatója vesz részt. A különböző szekciókban a zsűrielnökök és zsűritagok között is számos ELTE-s oktatót találunk.

Az első eredmények is megérkeztek a Társadalomtudományi Szekcióból (2015. március 30–április 1.,  Károli Gáspár Református Egyetem): a TáTK hallgatói két első hellyel, három ezüstéremmel, három harmadik díjjal és számos különdíjjal zárták a versenyt. Erről bővebben olvashat a TáTK honlapján.

Az ELTE-sek olyan szekciókban is szerepelnek, amelyeknél intézményi szűrések még nem állnak rendelkezésre. A Biológia Szekciót a Pécsi Tudományegyetemen, a Humántudományi Szekciót a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (2015. április 8–10.) szervezik, a Közgazdaságtudományi Szekciót (2015. április 9–10.) a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekciót (2015. április 15–17.) a Debreceni Egyetemen rendezik. A Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekciónak (2015. április 8–10.) az Esterházy Károly Főiskola, a Testnevelés és Sporttudományi Szekciónak (2015. április 8–10.) a Pécsi Tudományegyetem ad majd helyet.

A 2013 tavaszán, 31. alkalommal megrendezett OTDK-n kiemelkedően szerepeltek az ELTE-s hallgatók, az akkori eredményekről itt olvashat bővebben. Két évvel ezelőtt hét hallgatónk munkáját ismerték el a diákok egyik legmagasabb tudományos kitüntetésével, a Pro Scientia Aranyéremmel, kiemelkedő témavezetői és tudományos diákköri szervezői munkájáért pedig kilenc ELTE-s oktató részesült Mestertanár Aranyéremben. A díjazottak listája itt elérhető.

Forrás: OTDK, valamint az OTDK-szekciók honlapjai

2015.04.02.