ELTE-s éremeső

2018.03.27.
ELTE-s éremeső
Mindhárom helyezést és a közönségdíjat is az ELTE hallgatói szerezték meg a SCIndikátor országos tudománykommunikációs verseny 2018. március 22-i döntőjén.

A Nők a Tudományban Egyesület immár második alkalommal hirdette meg természettudományi, műszaki, informatikai, matematika képzésben részvevő egyetemi hallgatóknak és doktoranduszoknak az országos tudománykommunikációs versenyt. A SCIndikátor felhívás célja, hogy a tudomány kikerüljön a tantermek falai közül, és bebizonyítsa, szórakoztató is lehet.

Ennek érdekében a hónapokon át zajló verseny legjobbjai a program során ingyenes mentori támogatást kaptak és szakmai kurzusokon vehettek részt, hogy a látványos, „science show" jellegű végső fordulón inspirálóan és izgalmasan mutathassák be tudományos és technológiai szenvedélyüket, kutatási tevékenységüket.

Az eseményen 12 döntős közül választották ki a legtehetségesebbeket. Az Év SCIndikátora címet és a közöségdíjat is Kincses Dániel (ELTE TTK Fizika Doktori Iskola) nyerte el Részecskegyorsítókkal az ősanyag nyomában című prezentációjával. A fizikusként végzett fiatal már több mint 4 éve foglalkozik kísérleti részecskefizikával, ha pedig nem a világegyetem legkisebb építőköveit vizsgálja, akkor jazz-zenekarával próbál. A fizikusi tanulmányok és a zene mellett a tudománynépszerűsítés iránt is érdeklődik. Célja, hogy inspirálja a fiatalokat a tudományos pályára lépésre, illetve közelebb hozza és megfoghatóbbá tegye a kísérleti részecskefizikát a hétköznapi emberek számára is.

A második helyet Mihály Enikő (ELTE TTK, földrajz-természetföldrajz) szerezte meg A fa mint természetes adathordozó című, az időjárás-változás fákra gyakorolt hatását bemutató előadásával. A földrajz alapszakos hallgató két éve foglalkozik az ELTE Dendrokronológiai Laboratórium együttműködésével a fa növekedése és az éghajlat közötti kapcsolat feltárásával. Két és fél éve cserélte fel bécsi lakhelyét magyarországira: mivel szülei magyarok, vonzotta a magyar táj, a nyelv. Szabadidejét  a túrázásnak, a festészetnek és a nyelvtanulásnak szenteli, szakmai jövőjét pedig földrajzos hallgatóként képzeli el MSc-n, majd dendrokronológiai ismeretterjesztéssel szeretne foglalkozni.

„A dendrokronológia segítségével megismerhetjük, hogyan reagál az élővilág a múltbeli klímaváltozásokra, felmelegedésekre, ezáltal a jövőre is jobban fel tudunk készülni” – véli a fiatal lány.

Természettudományos kísérletekkel a krónikus betegek gyógyulásáért című, a beteg gyerekek terápiás célú oktatásának kérdéseivel foglalkozó munkájával Kiss Tamás (ELTE TTK Biológia-kémia tanári MA) vívta ki a harmadik díjat. A biológia és kémia szakos tanár minden napját a természettudományoknak szenteli: nemcsak a laborban, hanem tanítványai körében is. Szabadidejében is gyerekekkel foglalkozik, több szervezetnél tevékenykedik önkéntesként. Nyitottságát bizonyítja, hogy baristától kezdve állatorvosi mikrobiológus asszisztensig már minden volt, most például pékként dolgozik a tanítás mellett, és terápiás vizsgára készül kutyájával.

Munkája során többször találkozik olyan gyerekekkel, akik – kezdetben –  nem kimondottan lelkesednek a fizikáért és a kémiáért. Különböző újszerű kísérletekkel azonban már sokuknak bizonyította be: ezek a tárgyak nagyon is érdekesek.

A verseny 2017-es ELTE-s nyerteseiről itt írtunk

Forrás és fotók: SCIndikator