"ELTE Sikerek": Freund Tamás

2018.10.15.
Freund Tamás, Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke volt 2018. október 10-én az ELTE Sikerek előadássorozatának vendége.

Telt ház és nagy érdeklődés várta az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudását az ELTE Alumni Központ sorozatának következő alkalmán. A 2018/19-es tanév első előadásán a résztvevőket Pataky Csilla központvezető üdvözölte. Az előadót Szalay Péter, az ELTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes méltatta. Beszédében Freund Tamás pályafutását és publikációit ismertette.
Ezt követően vette át a szót az est vendége, Freund Tamás. Előadásának első felében arról beszélt, miként indult pályafutása, mely egyetemeken tanult. A József Attila Tudományegyetemen egy évet töltött, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta tanulmányait és szerezte is meg oklevelét. Dékáni engedéllyel az egyetemi évek során Oxfordban is tanult. Többek között az itt végzett kutatói munkának is köszönhette, hogy 1984-ben, egy évvel diplomájának megszerzése után meg is védte doktori disszertációját.

Az idegtudós az anyag evolúciójának a csúcsát, az agyat vizsgálja. Azt a szervünket, amelyen keresztül a lelkünk megnyilvánul az anyagi világ számára.

(Freund Tamás)

Az Oxfordi Egyetemen, Frencis Crick nyomdokán kezdett el foglalkozni az idegrendszer memóriáért felelős részeivel. Crick, és az Oxfordban folytatott kutatás adta meg számára az életre szóló motivációt.  Kutatási területe, az idegsejtek kapcsolódására, és ezek befolyása az emlékezetre és a belső világ jelentőségére életünkben. Elmondta, érzelmeink befolyásolják a memória működését, ami az emlékezet alapját adja. Az intenzív érzelmi közeg elengedhetetlen a tanuláshoz, az emlékezéshez és a kreativitás fejlesztéséhez. Ennek kapcsán hívta fel a figyelmet a különböző függőségek rongáló hatására. A legtöbb függőség gyújtópontja az, hogy az agyban nagy mennyiségű dopamint szabadítanak fel, mely a boldogság, kielégülés érzését kelti a az egyénben. Azonban az erős dózis behatása miatt az agy a normális értékű dopaminra már nem tud reagálni. Az internetfüggőség veszélye ezzel szemben abban áll, hogy az információrobbanás következtében túl sok, érzelmi kötődés nélküli, előhívhatatlan adat raktározódik el agyunkban, melyek a további tanulást is nehezítik.

Ezek következtében alulmotiváltság alakul ki, mely további függőségekhez vezethet. Mindezek gyengítik az egyén belső világát, aki emiatt a lelki sivárság állapotába kerülhet. Következésképpen egyes területek az agykéregben elgyengülnek, míg mások, mint például internetfüggőség esetében az automatizmusokért felelős részek, megerősödnek. Ezért is fontos az elme művelése, a belső világ építése, a katarzis érzésének rendszeres elérése ahhoz, hogy produktív legyen elménk. Az erkölcsi, etikai értékek, hagyományok tartásának jelentősége mellett rámutatott arra, hogy a katarzist nem passzív szemlélőként, hanem aktív résztvevőként kell elérni, lehetőleg csapat részeként - legyen az képzőművészet, sport, zene, színjátszás. Példaként említette, hogy számára ezt a katarzist a zene nyújtja, a közös zenélés, melynek így nem csak passzív élvezője, de aktív résztvevője is.

Az eseményen tiszteletét tették többek között Szalay Péter általános rektorhelyettes, Zentai László oktatási és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettes; Hudecz Ferenc, az Eötvös Loránd Tudományegyetem korábbi rektora és a sorozat védnöke, Bogsch Erik, konzisztóriumi tag, Glatz Ferenc, az MTA volt elnöke és felesége, Ritoók Zsigmond akadémikus, Béres József a Béres Gyógyszergyár elnöke és felesége, Bojár Gábor a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég alapítója, Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója és felesége - szinte valamennyien ELTE Diplomások.

Az előadás meghallgatható az ELTE Youtube-csatornáján! 

Köszönjük a részvételt az ELTE Online-nak, akik nem csak képeket, hanem részletes beszámolót is készítettek az eseményről. 

Az ELTE Sikerek előadássorozat folytatódik: 2018. november 21-én Winkler Márta pedagógus lesz a vendégünk.

Eseményismerető
Sorozatismertető

ELTE Alumni 
Facebook


* Az ELTE Alumni Alapítvány által szervezett rendezvény sikeréhez hozzájárult: a Nemzeti Együttműködési Alap.

ELTE Sikerek - Freund Tamás

ELTE Sikerek - Freund Tamás

0

/

0

0

/

0