FameLab 2021

2021.04.14.
FameLab 2021
Az MTA és a British Council idén is megrendezi a FameLab nemzetközi tudománykommunikációs verseny budapesti elődöntőjét. Jelentkezés: április 30-ig.

Világszerte egyre nagyobb szükség van arra, hogy a kutatók hatékonyan és mindenki számára jól érthetően kommunikálják tudományos eredményeiket. A FameLab a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye, amelynek célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos témákról. A programban 2007 óta több mint 10.000 fiatal kutató vett részt világszerte, idén is közel 30 ország csatlakozott a versenyhez. A nemzetközi döntőt a Cheltenham Tudományos Fesztivál keretében ősszel rendezik meg.

A versenyre 18 éven felüli, természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók jelentkezését várják. A résztvevőknek három percük van, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget a tehetségükről egy olyan előadással, amelynek értékelésében a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma egyaránt számít. Az előadás nyelve magyar vagy angol lehet.

Magyarországon a versenyt a Magyar Tudományos Akadémia és a British Council szervezi. Az első budapesti elődöntőre 2018-ban került sor, győztese Kis-Tóth Ágnes, az ELTE Atomfizikai Tanszék doktorandusza lett. 2019-ben Reéb Zsófia végzős biológus hallgató második helyen végzett a félelemről és neurális hátteréről tartott előadásával, 2020-ban pedig Vékony Kata, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusza képviselhette Magyarországot a nemzetközi döntőben a kutyák társadalmi hierarchiáját bemutató előadásával.

Az elődöntőre 2021. április 30-ig lehet regisztrálni a jelentkezési lap kitöltésével és egy videó feltöltésével. A mesterkurzus várhatóan augusztus végén, az országos döntő pedig szeptemberben lesz.

További részletek a jelentkezés menetéről és a szabályokról a Magyar Tudományos Akadémia vagy a British Council honlapján.