Farkas Illés átvette az Ignaz L. Lieben-díjat

2017.02.07.
Farkas Illés átvette az Ignaz L. Lieben-díjat
2017. február 2-án vette át Farkas Illés, az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa Bécsben, az Osztrák Tudományos Akadémia székházában az Ignaz L. Lieben-díjat. A díjátadón részt vett Szalay Péter, az ELTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese is.

Az ÖAW a 36 ezer dollárral járó díjat a komplex hálózatok területén végzett kiemelkedő munkájáért ítélte oda az ELTE kutatójának. A díj átadását követően Peter Schuster osztrák kémikus, Dirk Helbig svájci informatikus, Klaus Mainzer német filozófus és a díjazott, Farkas Illés beszélgetett a közönség előtt. A beszélgetés fő témája a komplexitás-kutatás volt: a résztvevők kiemelték, hogy a kialakulóban lévő új tudományterület a jövőben óriási lehetőségeket rejt magában.

Farkas Illés az élőlények – főleg emberek – csoportos mozgását vizsgálta számítógépes statisztikus fizikai módszerekkel. Olyan bonyolult kollektív emberi mozgásokat elemzett, mint amilyen például a gyalogosokra jellemző pánikos menekülés vagy a stadionokban megfigyelhető mexikói hullám.

Az MTA és az ELTE kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa 2000-ben kapta meg egyetemi diplomáját az ELTE fizikus szakán, majd 2004-ben szerzett doktori fokozatot az ELTE Fizika Doktori Iskolájában; témavezetője Vicsek Tamás akadémikus, egyetemi tanár volt. 2003-tól tudományos segédmunkatársa, 2004-től tudományos munkatársa, 2009-től pedig tudományos főmunkatársa az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika kutatócsoportnak. Vendégkutató volt többek között a Stuttgarti Egyetemen, a chicagói Northwestern University-n, valamint a San Fransisco-i University of Califonia-n. Több OTKA-projekt senior kutatója és projektvezetője. Kutatási területe a csoportos mozgás és hálózatok numerikus szimulációja, a ráf spektrumok és szomszédsági mátrixok elemzése, a klaszterezés és SVD (Singular Value Decomposition), a fehérje-fehérje kölcsönhatások és mRNS expresszió, a hálózatok átfedő moduljainak keresése, valamint az alapkutatási szoftverek és web szerverek vizsgálata. Farkas Illés 2016-ban az ELTE Tudományos Tanácsa által alapított Az ELTE Ígéretes Kutatója elismerésben is részesült. Az Ignaz L. Lieben-díjat januárban ítélték oda a kutatónak.

Forrás