ELTE-s kutató kapta az Ignaz L. Lieben-díjat

2017.01.25.
ELTE-s kutató kapta az Ignaz L. Lieben-díjat
Farkas Illés, az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa kapta az Osztrák Tudományos Akadémia (Österreichischen Akademie der Wissenschaften, ÖAW) legmagasabb díjazású elismerését. Az ÖAW a 36 ezer dollárral járó Ignaz L. Lieben-díjat a komplex hálózatok területén végzett kiemelkedő munkájáért ítélte oda az ELTE kutatójának. A kitüntetést 2017. február 2-án adják át Bécsben.

Farkas Illés kutatásai során az élőlények – főleg emberek – csoportos mozgását vizsgálta számítógépes statisztikus fizikai módszerekkel. Elemezték az emberek bonyolult, kollektív mozgását például gyalogos menekülési pánik vagy stadionokban megfigyelhető mexikói hullám során.

Az MTA és az ELTE kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa 2000-ben kapta meg egyetemi diplomáját az ELTE fizikus szakán, majd 2004-ben szerzett doktori fokozatot az ELTE Fizika Doktori Iskolájában; témavezetője Vicsek Tamás akadémikus, egyetemi tanár volt. 2003-tól tudományos segédmunkatársa, 2004-től tudományos munkatársa, 2009-től pedig tudományos főmunkatársa az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika kutatócsoportnak. Vendégkutató volt többek között a Stuttgarti Egyetemen, a chicagói Northwestern University-n, valamint a San Fransisco-i University of Califonia-n. Több OTKA-projekt senior kutatója és projektvezetője. Kutatási területe a csoportos mozgás és hálózatok numerikus szimulációja, a ráf spektrumok és szomszédsági mátrixok elemzése, a klaszterezés és SVD (Singular Value Decomposition), a fehérje-fehérje kölcsönhatások és mRNS expresszió, a hálózatok átfedő moduljainak keresése, valamint az alapkutatási szoftverek és web szerverek vizsgálata. Farkas Illés 2016-ban az ELTE Tudományos Tanácsa által alapított „Az ELTE Ígéretes Kutatója” elismerésben is részesült. 

Az Ignaz L. Lieben-díjat 1863-ban alapították, nevét a Lieben bankház alapítójáról kapta. A díjak adását 1937-ben felfüggesztették, mivel az adományozó család a náci üldöztetés elszenvedőjévé vált, majd az amerikai Isabel és Alfred Bader házaspár anyagi támogatásának köszönhetően később újra életre hívták. 2004 óta ítélik oda Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Szlovéniából, Csehországból, Magyarországról vagy Ausztriából származó, a sejtbiológia, a kémia és a fizika területén kiemelkedő munkát végző fiatal – negyven év alatti – tudósnak.

A díjat 2008-ban Pál Csabának, az ELTE TTK Növényrendszertani és Ökológiai Tanszék tudományos munkatársának, 2011-ben pedig Kovács Mihálynak, az ELTE TTK Biokémiai Tanszék egyetemi tanárának ítélte oda az Osztrák Tudományos Akadémia.

Forrás