Győzelem a Telders perbeszédversenyen

2020.06.22.
Győzelem a Telders perbeszédversenyen
Az ELTE ÁJK csapata idén az alperesi oldal írásbeli fordulójában bizonyult a legjobbnak a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. A nagy hagyományú európai versenyen szóbeli fordulóra a járvány miatt nem került sor, összetett írásbeli eredménye alapján a csapat a 4. helyet szerezte meg. 2019-ben az ELTE joghallgatói megnyerték a döntőt, így idén címvédőként vettek részt a Teldersen. 

A magyar csapat tagjai Andrikó Imre, Dobos Boglárka, Gömbös-Pamper Zsolt és Schnee Helga voltak, akiket Kajtár Gábor adjunktus és Mordivoglia Clio ügyvédjelölt, korábbi versenyző készített fel a megmérettetésre. Munkájukat Sulyok Katalin adjunktus segítette.

A Telders Nemzetközi Perbeszédversenyt 43. alkalommal rendezték meg Hágában, a Nemzetközi Bíróság épületének, a Békepalotának a nagytermében. B.M. Telders (1903–1945) a legnagyobb tekintélyű 20. századi holland nemzetközi jogász volt, aki jogága és saját személyes értékei mellett a legsötétebb időszakokban is rendíthetetlenül kiállt. Ellenállásáért deportálták, Bergen-Belsenben halt meg 1945 áprilisában.

Az idei jogvita két fiktív állam között zajlott a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. A jogeset képzeletbeli tengeren játszódott, amelyből az intenzív vulkanikus aktivitás következtében új sziget emelkedett ki. A szigetet a közeli tengerpartot és a szigetvilágot uraló két szomszédos ország is magáénak vallotta. Az első kereseti kérelemnek arra a kérdésre kellett válaszolnia, hogy az új tengeri objektum igazából sziget-e, vagy tengerjogi szempontból inkább sziklának minősíthető. A második claim a Chau sziget fölötti szuverenitás kérdését vizsgálta, alapvetően történelmi jogcím alapján. A harmadik arra irányult, hogy a felek között kötött 1986-os megállapodás, amelyben kiterjesztették kizárólagos gazdasági övezeteiket az alapvonaltól számított 200 tengeri mérföldig, illetve amelyben a környező szigetvilág fölötti ellenőrzésről döntöttek, létrejött-e egyáltalán, és az általa létrehozott jogi rezsimet mennyire befolyásolta az új sziget megjelenése. A negyedik pedig a sziget körül idővel megjelenő halászok tevékenységének jogszerűségéről, illetve a jogsértés betudhatóságának eldöntéséről, azaz államfelelősségről szólt.

A csapat támogatója a 2019/2020-as tanévben is az Igazságügyi Minisztérium volt.

A tavalyi versenyről itt és itt olvashat.